IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след ръст на запасите в САЩ*

Пазарите остават волатилни, тъй като опасенията за Близкия изток ту се засилват, ту отслабват

09:00 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали, изтривайки част от постигнатите ден по-рано повишения, когато цените се увеличиха заради напрежението в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 23 цента, или 0,26%, до 89,90 долара за барел, а цената на  фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 18 цента, или 0,21%, до 85,21 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в сряда, но отстъпиха, след като Wall Street Journal съобщи, че Израел се е съгласил да отложи очакваното нахлуване в Газа засега.

„Движенията на петролните пазари са свързани предимно с войната между „Хамас“ и Израел“, коментира Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC.

Инвеститорите също разгледаха и данните за запасите от суров петрол в САЩ, които отчетоха ръст, а това е признак за слабо търсене.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,4 млн. барела през последната седмица до 421,1 млн. барела, според Администрацията за енергийна информация, надхвърляйки увеличението от 240 хил. барела, очаквано от анализатори от проучване на Ройтерс.

„Пазарите остават волатилни, тъй като опасенията за Близкия изток ту се засилват, ту отслабват, но основните фундаментални показатели са сезонно по-слаби от очакваното, като търсенето на продукти в САЩ е изненадващо слабо“, заявиха анализатори на Citi в четвъртък.

Производството на суров петрол в САЩ е спаднало с 207 хил. барела дневно, а степента на използване на рафинериите също се е понижила с 0,5 процентни пункта до 85,6% от общия капацитет, сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

Макроикономическите опасения продължиха да натежават върху перспективите за търсенето на петрол, тъй като данните за бизнес активността в еврозоната отбелязаха изненадващ спад този месец.

Доларовият индекс също се повиши леко в четвъртък, оказвайки натиск върху цените на петрола. По-силният долар намалява търсенето на петрол, тъй като прави суровината по-скъпа за тези, които притежават други валути.

*Цените са актуални към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още