IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва новия месец със силен ръст след решението на Фед за лихвите

Компаниите от сектора на информационните технологии се представиха най-силно в сряда

23:59 | 01.11.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха силен ръст в сряда, като отскочиха от вялото си представяне през последните три месеца, след като Федералният резерв остави лихвите непроменени за втори пореден път. Това кара инвеститорите да смятат, че централната банка няма да предприеме ново повишение до края на годината, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 221,71 пункта до 33 274,58 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,05% до равнище от 4237,86 пункта и за кратко премина 200-дневното си средно движение. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 1,64% и завърши деня на ниво от 13 061,47 пункта.

Книжата на компаниите от сектора на информационните технологии се представиха най-добре с ръст от около 2%. Компаниите за полупроводници Advanced Micro Devices и Micron Technology прибавиха съответно 9,7% и 3,8%. Книжата на Nvidia поскъпнаха с над 3%.

Фед остави лихвите в диапазона 5,25%-5,5%, както се очакваше. Централната банка съобщи още, че „икономическата активност се е разширила със силен темп през третото тримесечие“. В предишната си формулировка тя отбелязваше, че икономиката нараства със „стабилен темп“.

„Предвид ръста на доходността през последно време е по-малко вероятно Фед да вдигне лихвите през декември с възможност да ги повиши по-късно, за да продължи да ограничава инфлацията“, коментира Даманик Дантес, портфолио стратег в компанията Global X. „По-затегнатите условия за финансиране от септемврийското заседание на Федералната комисия по отворения пазар частично постигат целите на Фед“, допълва той.

Но на пресконференция след решението председателят на централната банка Джером Пауъл заяви, че не изключва повишаване на лихвите следващия месец и допълни, че твърдението, че вдигането на лихвите ще бъде по-трудно след паузата в две заседания е погрешно.

Доходността по облигациите намаля след решението за лихвите и след като финансовото министерство сподели плановете си за продажба на облигации, подкрепяйки акциите. Доходността по 10-годишните ДКЦ се понижи до 4,734%, след като премина прага от 5% през октомври, с което притесни пазарите. Доходността по 2-годишните облигации спадна под 5 на сто.

По-рано през сесията финансовото министерство обяви подробни планове за размера на бъдещите си продажби на облигации на фона на растящите опасения от нарастващото дългово бреме на американското правителство. Следващата седмица министерството ще проведе аукцион за дълг на стойност 112 млрд. долара, отговаряйки до голяма степен на очакванията на Wall Street.

Инвеститорите бяха под въздействието и на други икономически данни, публикувани в сряда, които показаха признаци на охлаждане на икономиката и на пазара на труда. Индексът на промишленото производство ISM показа, че промишлената дейност се е свила повече от очакваното през октомври.

Wall Street изпрати слаб октомври, отчасти заради притеснения от бързото нарастване на доходността. Dow Jones и S&P 500 завършиха месеца надолу съответно с 1,4% и 2,2%, първа тримесечна губеща серия за двата индекса от март 2020 г. насам. S&P 500 временно попадна на територията на корекцията. Nasdaq Composite се понижи с 2,8 на сто през октомври и също намаля за трети пореден месец.

Миналия месец доходността по 10-годишните американски ДКЦ достигна 16-годишен връх, тъй като инвеститорите се опасяваха, че Фед ще задържи лихвите високи за по-дълго време.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи минимално до 106,65 пункта. Еврото се търгува за 1,057 долара, а паундът отстъпи до ниво от 1,215 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха леко до 150,89 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с 1% до триседмично дъно след решението на Фед за лихвите. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписаха 20 цента до ниво от 84,82 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) са надолу с 37 цента до 80,65 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,3% до 1987,50 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още