IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически данни заличиха оптимизма на повечето борси в Европа

При индивидуалните акции книжата на Watches of Switzerland поведоха ръстовете, след като цената им нарасна с около 13 на сто на фона на силния отчет на компанията

19:35 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето европейски борси приключиха сесията с понижения на фона на новите мрачни икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският показател Stoxx 600 отчете спад от 0,16 на сто до 442,81 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,39 на сто до 6986,23 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа ръст от 0,11% до 15 152,64 пункта.

Британският индекс FTSE регистрира спад от 0,1% до 7410,04 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за производствените цени в еврозоната и Европейския съюз (ЕС), които се повишават съответно с 0,5% и 0,6 на сто през септември спрямо август. На годишна база обаче производствените цени са се понижили с 12,4% в зоната с единна валута и с 11,2% в по-широкия блок.

Междувременно индустриалното производство в Германия се свива за четвърти пореден месец през септември, разкривайки предизвикателството, пред което се изправя най-голямата икономика в Европа, за да избегне рецесията. Производството е намаляло с 1,4% през септември спрямо август, което се дължи на спад в автомобилния и фармацевтичния сектор, а също и при електрониката, съобщиха от статистическата служба на страната във вторник. Резултатът е по-нисък от медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха спад от 0,1%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 ноември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 ноември.

Ден по-рано бяха публикувани и данните за бизнес активността в еврозоната, която отчита ускорен спад през октомври, тъй като търсенето в доминиращия сектор на услугите е намаляло допълнително. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, смятан за добър ориентир за цялостното състояние на икономиката, спадна до 46,5 пункта през октомври от 47,2 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от ноември 2020 г., когато ограниченията за COVID-19 бяха притиснали голяма част от икономиките в Европа.

При индивидуалните акции книжата на Watches of Switzerland поведоха ръстовете, след като цената им нарасна с около 13 на сто на фона на силния отчет. Акциите на швейцарската банка UBS поскъпнаха с 1,8% на сто заради оптимистичните финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още