IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в еврозоната и ЕС са се повишили през септември

В България цените растат на месечна и се понижават на годишна база

14:35 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в еврозоната и Европейския съюз са се повишили със съответно 0,5 и 0,6% през септември спрямо август тази година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. На годишна база обаче производствените цени са се понижили с 12,4% в зоната с единна валута и с 11,2% в по-широкия блок.

Цени на производител в еврозоната и ЕС. Графика: Bloomberg Цени на производител в еврозоната и ЕС. Графика: Bloomberg

Месечно сравнение

Месечното сравнение по основни индустриални групи и по държави членки на еврозоната отчита ръст на производствените цени в енергийния сектор с 2,2%. При цените на капиталовите и трайните потребителски стоки не се наблюдава промяна спрямо август, а цените на междинните и нетрайните потребителски стоки са намалели с 0,2%.

Цените на производител, изключващи енергията, са се понижили с 0,1% през септември спрямо август.

В ЕС поскъпване се наблюдава при енергията (с 2,1%) и при капиталовите стоки (с 0,1%). Цените на трайните стоки са останали стабилни, а междинните и нетрайните стоки са поевтинели със съответно 0,1% и 0,2% на месечна база.

Производствените цени без енергията в ЕС също са се понижили с 0,1%.

Най-голям месечен ръст на цените на промишлените производители се наблюдава в Люксембург (28,5%), Румъния (2,6%) и България (2,1%), докато най-големите спадове са регистрирани във Финландия (-0,9%), Кипър и Полша (по -0,3%) и Германия (-0,2%).

Годишно сравнение

Цените на производител в индустриалното производство в еврозоната през септември 2023 г. спрямо същия период на миналата година са се понижили с 31,3% в енергийния сектор и с 4,8% при междинните стоки. Капиталовите стоки са поскъпнали с 3,9%, а цените на трайните и нетрайните потребителски стоки са се повишили със съответно 4,3% и 5,5%.

Без разходите за енергия цените на производител са се вдигнали с 0,5% на годишна база през септември.

В ЕС производствените цени са се понижили с 28,5% в енергийния сектор и с 4,7% при междинните стоки. Инфлацията при капиталовите стоки и трайните потребителски стоки е съответно 3,8% и 3,7 на сто. Нетрайните стоки са поскъпнали с 5,4%.

Цените на производител без енергията са се повишили с 0,4%.

Най-голямо понижение на цените на производител в индустриалното производство е отчетено в Ирландия (-38,9%), България (-32,0%) и Италия (-18,3%). Най-голямо годишно увеличение регистрират Люксембург (23,8%), Унгария (7,1%) и Словения (3,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още