IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниската бизнес активност засилва страховете от рецесия в еврозоната

Индексът на мениджърите по поръчките на HCOB е спаднал до 46,5 пункта през октомври

14:07 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът в бизнес активността в еврозоната се ускорил през октомври, тъй като търсенето в доминиращия сектор на услугите е намаляло допълнително, показаха данните от проучване в понеделник, което подсказва, че шансът за рецесия в 20-членния блок нараства, пише Ройтерс.

Икономиката се е свила с 0,1% през третото тримесечие, показаха официални данни, а според окончателния съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната от понеделник икономиката на еврозоната е започнала четвъртото тримесечие със спад.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, събиран от S&P Global и смятан за добър ориентир за цялостното състояние на икономиката, е спаднал до 46,5 пункта през октомври от 47,2 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от ноември 2020 г., когато ограниченията за COVID-19 бяха притиснали голяма част от икономиките в Европа.

Резултатът остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, за пети пореден месец и е в съответствие с предварителните оценки.

„Окончателните данни за PMI, публикувани днес, потвърдиха предварителните резултати и са в съответствие с нашата прогноза, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще се свие и през четвъртото тримесечие на 2023 г.“, казва Ейдриън Претеджон от Capital Economics.

„Перспективите също не са особено добри, като PMI индексът за новите поръчки се е понижил до най-ниското си ниво от септември 2012 г. насам, като се изключат първите месеци от пандемията, а износът също е останал доста слаб.“

Фабричната активност се е забавила допълнително през октомври, показа друго проучване миналата седмица, от което стана ясно, че растежът на новите поръчки се забавя с един от най-резките темпове от началото на провеждане на изследването през 1997 г.

Подобна е ситуацията и при услугите, а индексът за новите бизнеси, използван като измерител на търсенето, е останал на най-ниското си ниво от началото на 2021 г., тъй като задлъжнелите потребители, затруднени от повишението на цените и увеличените разходи по заемите, все още не бързат да прекаляват с разходите си.

Активността в сектора на услугите в Германия, най-голямата икономика в Европа, се е върнала на територията на спада през октомври на фона на постоянно слабото търсене, а във Франция се свива отново.

В Италия активността при услугите е намаляла за трети пореден месец през десетия месец на 2023 г., с най-бързия си темп от година насам. Испания обаче се откроява от общата тенденция и нейният сектор на услугите през октомври се е радвал на малко по-бърз ръст в сравнение с предишния месец.

Друг лъч надежда е, че нагласите на инвеститорите в еврозоната са се подобрили повече от очакваното в началото на ноември, като очакванията за бъдещето са били най-позитивните такива от началото на годината, сочи измерителят на Sentix в понеделник.

Миналия месец Европейската централна банка остави лихвите си непроменени на техните рекордно високи нива, прекъсвайки безпрецедентния цикъл от 10 последователни повишения на лихвените проценти, но изтъкна, че спекулациите на пазара за понижения са прибързани.

Централните банкери, които не успяха да накарат инфлацията да се насочи в правилната посока към целта, вероятно ще се зарадват на отслабването на ценовия натиск, отразено в проучването за PMI, тъй като индексите на цените на суровините и цените на производител са спаднали от нивата си през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още