IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязкото рали на облигациите вече губи силата си

30-годишните държавни ценни книжа претърпяха катастрофален дълг на фона на несигурни залози за лихвите

21:39 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За момент през тази седмица изглеждаше, че бруталния мечи пазар на американски държавен дълг е към края на силите си. До петък опасенията за Федералния резерв и мащабните размери на търговете отново бяха в сила, подчертавайки несигурността за каквито и да е печалби, пише Bloomberg.

Катастрофалният търг на 30-годишните държавни ценни книжа в четвъртък доведе до ръст на доходността по облигациите с дълъг падеж, тъй като инвеститорите поискаха допълнителна компенсация за финансирането на нарастващия бюджетен дефицит. Час по-късно председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред репортери, по време на конференцията на Международния валутен фонд, във Вашингтон, че все още е възможно още едно повишение на лихвените проценти, насочено към овладяване на инфлацията, което изведнъж повиши доходността по краткосрочните облигации.

Според измерването с Bloomberg Treasury Index, това е бил най-лошият ден за 30-годишните ДЦК от повече от шест месеца насам. Доходността по дългосрочните облигации беше достигнала най-ниските си нива от повече от месец само ден по-рано, заради очакванията на инвеститорите и търговците, които залагаха, че безпрецедентният цикъл на затягане на Фед е към своя край.

„Все още е твърде рано да се изясни всичко около лихвите и инфлацията“, каза Алберто Гало, главен инвестиционен директор и съосновател на Andromeda Capital Management. „Фед може да е приключил с повишаването на лихвите си, но това не означава, че скоро ще има значителни понижение“, както продължават да очакват пазарите на лихвени фючърси.

Пауъл и други централни банкери на Фед многократно са споделяли мнението, че повишаването на доходността по облигациите чрез затягане на финансовите условия може да отхвърли нуждата от допълнителни увеличения на лихвените проценти. От тази гледна точка понижаващата се доходност бързо се сблъсква с някои проблеми.

Трейдърите продължават да смятат, че ново увеличение на лихвените проценти е малко вероятно, и да очакват, че Фед ще се насочи към понижения през следващата година, тъй като общият ефект от повишенията му от март 2022 г. насам оказва своето влияние върху икономиката. Въпреки това те заложиха на по-късно начало на съкращенията – през юли (първоначално смятаха, че това ще се случи през юни), след коментарите на Пауъл.

Междувременно търгът на облигации показа, че инвеститорите не приемат добре понижението на доходността. Пазарното рали, което предхождаше продажбата, сочеше, че аукционът ще тласне доходността до 4,769%, по-ниска от отчетените 4,837% през октомври, което беше и най-високото ниво на доходността от 2007 г. насам.

Доходността по време на търга обаче беше значително по-висока от очакваната, което го превърна в една от най-лошите продажби на 30-годишни облигации през последното десетилетие. Това означава, че купувачите на държавни ценни книжа като цяло стават все по-чувствителни към цените, а това е проблем за правителството на САЩ, тъй като то се стреми да набира по-големи суми чрез своите търгове.

"Резултатът от аукциона показа, че сега всички се притесняват от предлагането", каза Марк Наш, ръководител на отдела за алтернативи с фиксирана доходност в Jupiter Asset Management. "Нещата на пазара се променят от гледна точка на подкрепата."

Кибератака , която прекъсна търговията за клиенти на Industrial & Commercial Bank of China Ltd., най-голямата банка в света, вероятно е допринесла за лошия резултат, каза Джеймс Уилсън, старши портфолио мениджър в Jamieson Coote Bonds Pty в Мелбърн .

Уилсън обаче остава оптимистично настроен държавните облигации.

Все пак, каза той, „след повишението от 50 базисни пункта през миналата седмица, апетитът за 30-годишните ДЦК във всеки случай щеше да бъде съмнителен“.

За Купувачите на аукциона имаше добри новини в петък, тъй като доходността по 30-годишние се повишиха отново до около 4,715%, близо до нивата, на които се търгуваше точно преди аукциона, което доведе до рязък ръст на цената.

„В по-дългосрочен план сме много по-оптимистично настроени за държавните облигации и пазара на лихви и смятаме, че те носят наистина добра стойност“, заяви Джейми Патън, ръководител на отдела за глобални лихвени проценти в TCW Group, базирана в Лос Анджелис инвестиционна фирма. „Никога в историята на съвременната парична политика не сме виждали Фед да повишава лихвените проценти с над 500 базисни пункта и да не е имало инцидент, корекция или рецесия.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още