IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow достигна нов връх за годината с ръст от над 500 пункта

Индексът приключва ноември с ръст от над 8,8%, слагайки край на тримесечната си губеща серия

23:19 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американската фондова борса завършиха последния ден от месеца, без да успеят да намерят единна посока.

Показателят на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да отбележи силно представяне, достигайки нов връх за годината от 35 950,89 пункта, което е ръст от близо 1,5% (520 пункта). Представянето е на фона на нови данни за охлаждане на инфлацията и силния отчет на Salesforce за третото тримесечие. Това е най-доброто му представяне за годината, изпреварвайки последния връх от август, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,4% през сесията. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite обаче завърши на червено със спад от 0,2%.

Dow приключва ноември с ръст от над 8,8%, слагайки край на тримесечната си губеща серия. S&P 500 също е нагоре с над 8% за месеца, докато при Nasdaq повишението е от приблизително 10%. Последните два индекса са напът да запишат най-доброто си месечно представяне от юли 2022 г. насам.

„Голяма част от това, което виждаме през ноември, е просто осъзнаването, че икономиката все още се справя добре, че потребителите са устойчиви и най-вече, че Фед е в режим на изчакване“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance. „Ако приемем, че тези условия ще се запазят в диапазона от сега до края на годината – което е нашият най-вероятен сценарий – смятаме, че пазарът ще продължи да се движи нагоре“, допълва той.

В четвъртък един от двигателите на Dow бе софтуерната компания Salesforce, чиито акции прибавиха 9,4% благодарение на по-добри от очакваното приходи и печалба за фискалното трето тримесечие. 

Salesforce очаква коригираната ѝ печалба за четвъртото тримесечие да е в диапазона от 2,25 до 2,26 долара на акция спрямо средна прогноза за 2,17 долара. Компанията прогнозира приходи между 9,18-9,23 млрд. долара, като средната стойност надхвърля прогнозите за 9,21 млрд. долара по данни на LSEG.

По-рано през деня стана ясно също, че ценовият индекс за разходи за лично потребление – любим измерител на инфлацията за Фед – се е повишил с 3,5% на годишна основа, което забавяне спрямо 3,7% годишен ръст през предходния месец.

Данните са поредният положителен сигнал за инфлацията през ноември, което накара трейдърите да очакват, че американската централна банка вероятно ще приключи с цикъла на лихвени повишения и дори може да започне намаляване през следващата година.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която изплаши инвеститорите, като скочи над 5% миналия месец, се срина по-рано през ноември с новите данни за охлаждането на инфлацията, което подкрепи представянето на ценните книжа. В четвъртък доходността по 10-годишните облигации се повиши до 4,34%, а тази по 30-годишните – до 4,507%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, се повиши с 0,7% до 103,5%.

Технологичните акции определено бяха най-големите печеливши този месец, но с края му някои инвеститори решиха да приберат печалбите си. Акциите на Nvidia поевтиняха с 2,9% в четвъртък, но все още са нагоре с около 14,7% за месеца. Книжата на Tesla изтриха 1,8% от цената си през деня, след като отчетоха приблизително 20% ръст през ноември. Alphabet отписа 1,9% от стойността си в четвъртък.

На стоковите пазари цената на петрола е на червено, след като по-рано през деня стана ясно, че членките на широкия алианс ОПЕК+ са постигнали принципно споразумение за задълбочаване на съкращенията на добива с още 1 млн. барела дневно. Предстои официалното гласуване на решението, както и да бъдат обявени подробности за квотите на отделните държави.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриват 0,3% от цената си до 82,85 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – близо 3% до 75,56 долара за барел.

Цената на златото също се понижава с 0,5% до 2036,4 долара за троунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още