IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бенчев: ОПЕК+ запазва силно влияние, въпреки че все по-трудно контролира пазара

Алтернативните горива са важен фактор, който ще влияе върху бъдещето на петролния картел, каза експертът

17:56 | 01.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Новото ограничение на добивите на петрол, обявено от ОПЕК+, не е изненада, но бе изненадващо, че ограниченията са доброволни. Всички загубиха по малко, за да се запази целостта на организацията и балансът в крайна сметка спечели. Това коментира Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria относно действията на картела.

"Вижда се желание от страна на Саудитска Арабия и Русия да намалят добива на петрол, но другите производители не подкрепят тази позиция на фона на факта, че САЩ предлага сериозни количества. Става все по-трудно картелът да контролира пазара“, посочи гостът в предаването.

"Африканските страни не пожелаха да подкрепят предложенията на Саудитска Арабия. Тъпърва ще видим как ще се развие ситуацията, защото ако тези квоти се изпълнят, положението на пазара ще се затрудни“, коментира Бенчев, който се съмнява това да се случи. 

Той обобщи срещата на ОПЕК+ от вчера с думата "доброволно" и със стремежа да се запази цялостта на картела. Ако петролният картел поддържа добри връзки с другите страни извън САЩ, то той ще продължи да се развива и ще има влияние върху света, смята Бенчев.

По думите му важен фактор, който ще влияе върху бъдещето на ОПЕК+, е как ще се развива мобилността и алтернативните горива.

"В бъдеще предстои да виждаме и други разногласия в картела, но и по-сериозни решения. Това, което организацията предлага на производителите на петрол, е сигурност и гарантирани приходи. Без нея цените ще бъдат доста волатилни и точно затова от гледна точка на производителите е добре да си част от ОПЕК или поне от ОПЕК+ ", коментира още експретът. Той обобщи, че все още има интерес от страна на всички държави да се запази целостта на картела.

За реалното отражение върху цените в България след последното развитие на събитията на петролния пазар гостът каза, че ако цената на петрола се запази в тези стойности, "ще посрещнем коледните празници, а защо не и новогодишните на тези нива, като цените се движат в широки граници, което показва висока конкуренция".

Какво ще е влиянието върху петролните пазари ако китайската икономика отново тръгне нагоре? Какво е влиянието на войната между Израел и "Хамас"? Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още