IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между борсовия регулатор в САЩ и кандидатите за биткойн фондове напредват

Това е сигнал, че може би съвсем скоро ще бъде дадено одобрение на някои заявления

15:33 | 08.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обсъжданията между американския борсов регулатор и мениджърите на активи, които се надяват да получат одобрение за листване на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF), са напреднали до ключови технически подробности. Това е сигнал, че агенцията може съвсем скоро да одобри продукта, посочват мениджъри в сектора пред Ройтерс.

Тринадесет фирми, включително Grayscale Investments, BlackRock, Invesco и ARK Investments, са подали заявления към Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) за такъв инструмент.

Агенцията обаче дълго време отхвърля исканията за такива продукти с довода, че те не биха отговорили на стандартите за защита на инвеститорите.

Но след като през август съд разпореди, че SEC не е била в правото си да отхвърли заявлението на Grayscale за обръщане на биткойн тръст в спот ETF, регулаторът води обсъждания с емитенти. Някои от разговорите са към края на процеса по заявление за пускане на ETF, посочват неколцина мениджъри от индустрията и публично достъпни бележки на SEC.

Някои от обсъжданите подробности включват споразумения за попечителство, механизми за обратно изкупуване и разясняване на риска на инвеститорите и др., коментират запознатите, пожелали анонимност.

Пускането на спот биткойн ETF в САЩ ще отбележи повратен момент за индустрията, тъй като ще улесни достъпа на по-предпазливите инвеститори до най-голямата криптовалута по пазарна капитализация чрез силно регулирания фондов пазар. Очакванията са търсенето да достигне до 3 млрд. долара само през първите няколко дни.

SEC разполага с време до 10 януари да вземе финално решение по заявлението на ARK, което е първо в списъка. Напредналите преговори сигнализират, че регулаторът може би ще даде зелена светлина на заявлението на ARK и вероятно на някои от другите 12 през новата година, посочват запознатите.

По-рано миналия месец главният изпълнителен директор на ARK Кати Ууд заяви пред Yahoo Finance, че естеството на дискусиите със SEC се е променило и шансовете няколко заявления да бъдат одобрени са се повишили.

„Предполагам, че ще имаме няколко ETF-а, одобрени наведнъж, което ще даде на инвеститорите най-добрата възможност да ги сравнят“, коментира Браян Армър, ETF анализатор на Morningstar.

Според бележки, публикувани от SEC, мениджъри на BlackRock, Grayscale, Invesco и 21 Shares, които работят с ARK, са се срещали със служители на SEC от септември насам, съвместно със свои адвокати и представители на борсите, на които смятат да пуснат продуктите си. Други мениджъри също са съобщили пред Ройтерс, че са се срещали със служители на регулатора. В бележката от срещата с BlackRock са включени и подробни описания на преразгледаните механизми за изкупувания на мениджъра на активи.

От BlackRock не са отговорили на запитване за коментар. „Grayscale продължава да е ангажирана конструктивно със SEC“, заявиха на свой ред от компанията.

Въпреки сигналите от SEC не са обявили публично, нито пък са намеквали пред хората, интервюирани от Ройтерс, че ще одобрят даден продукт. Остават също така все още някои спорни въпроси, които предстои евентуално да бъдат изгладени.

Говорител на регулатора заяви, че няма да бъдат коментирани индивидуални заявления. Председателят на комисията Гари Генслър, отявлен криптоскептик, заяви през октомври, че заявленията ще бъдат разгледани, но не каза кога.

SEC се ангажира по-осезаемо с емитентите скоро след решението на съда по делото на Grayscale. Комисията не обжалва и сега ще трябва да преразгледа заявлението.

Според някои източници формулировката на решението за Grayscale ограничава основанията, на базата на които SEC би могла отново да отхвърли заявлението.

Ако евентуално регулаторът иска да получи още време, има възможност да поиска от ARK да оттегли заявлението си и да го подаде наново, но според пазарни участници това би било рисковано от правна гледна точка на фона на решението на Grayscale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още