IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолстрийт е в очакване на решението на Фед за лихвите

Dow, S&P 500 и Nasdaq докоснаха нови 52-седмични върхове в сесията

23:40 | 12.12.23 г.
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Американските акции затвориха сесията с повишения, докато Уолстрийт анализира колко скоро Федералният резерв на САЩ би могъл да започне да намалява лихвите.

И трите основни индекса в Ню Йорк достигнаха нови 52-седмични върхове в рамките на сесията във вторник, отбелязва Ройтерс.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones добави 0,48%, или 173 пункта, до 36 577,94 пункта. В сесията бенчмаркът за кратко докосна най-високо ниво от януари миналата година.

По-широкият индекс S&P 500 затвори с ръст от 0,46% до 4643,7 пункта. В сесията бенчмаркът достигна най-високо ниво също от януари 2022 г.

Nasdaq приключи сесията с увеличение от 0,7% до 14 533,4 пункта, като индексът отчете ва кратко най-високо ниво от април месец.

Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite отчетоха шест последователни седмици с печалби, припомня CNBC.

Технологичните акции записаха най-силен ръст. Изключение от тенденцията са акциите на Oracle Corporation, които поевтиняха с над 12% заради разочароващите финансови резултати на компанията.

Данните за инфлацията в САЩ показват, че годишният номинален ръст на потребителските цени се понижава до 3,1% през ноември в сравнение с 3,2% през октомври, в съответствие с прогнозите. Данните са на Бюрото по трудова статистика.

Месечната инфлация обаче се ускорява минимално, с 0,1%, докато анализаторите очакваха да остане без промяна.

Основната инфлация – предпочитана от Федералния резерв за политическите решения, която изключва силно волатилните цени на енергията и храните, се повишава с 4% на годишна база през ноември. Месечното ускорение е с 0,3% в сравнение с 0,2% през октомври, като всички числа съвпадат с прогнозите.

Федералният резерв започна двудневното си заседание, а в сряда около 21 ч. българско време ще бъде обявено и решението на американската централна банка за лихвите. Очакванията са основният лихвен процент да не бъде променян.

Прогнозите на Фед са това, което ще привлече най-голямо внимание. Инвеститорите анализират всяка дума, за да оценят вероятността за евентуални понижения на лихвите през 2024 г.

Междувременно акциите на компанията майка на Google – Alphabet, поевтиняха, след като федерален съд се произнесе срещу Google в нашумялото антитръстово дело, заведено от създателя на "Fortnite" Epic Games.

Epic твърдеше, че технологичният гигант по същество използва своя магазин за приложения Play като незаконен монопол, който несправедливо начислява високи такси на разработчиците и потиска конкуренцията на пазара на приложения за Android. Според съдебна документация журито се е произнесло в полза на Epic по всички точки.

Съдът ще реши какви промени Google трябва да въведе през януари. В изявление, цитирано от Ройтерс, Google казва, че ще обжалва решението.

Енергийните акции изтриха средно над 1%, след като цените на петрола се сринаха във вторник заради притесненията за излишното предлагане. Occidental Petroleum Corporation, Marathon Oil Corporation и Devon Energy Corporation са сред най-губещите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още