IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите стимули на Пекин не успяха да върнат оптимизма на борсите в Азия

Пазарите реагираха и на новите данни за бизнес настроенията в Япония, които се подобряват значително седмица преди заседанието на ЯЦБ

11:35 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските индекси поведоха спадовете на голяма част от борсите в Азия, докато инвеститорите оценяват плана на Пекин за стимулиране на вътрешното търсене. В същото време те гледат с очакване към решението от последното заседание на Федералния резерв на САЩ за годината относно лихвите, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,25% до 32 926,35 пункта. Индексът Topix запази ниво от 2354,92 пункта.

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 0,97% до 2510,66 пункта.

Континенталният китайски показател Shanghai composite записа спад от 1,15% до 2968,76 пункта. Индексът Shenzhen отчете понижение от 1,54% до 9476,62 пункта.

В Хонконг бенчмаркът Hang Seng изтри 145,75 пункта, или 0,89%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 16 228,75 пункта.

Индексът CSI 300 записа спад от 1,67% до 3369,6 пункта, достигайки ново 4-годишно дъно.

Австралийският измерител ASX 200 междувременно напредна с 0,31% до 7257,8 пункта.

Ден по-рано политиците в Китай се ангажираха по време на ключова среща да стимулират вътрешното търсене, като дадат приоритет на развитието на стратегически важни сектори и да се справят с кризата в сектора на недвижимите имоти.

Мерките, обявени от Пекин, до голяма степен съответстват на пазарните очаквания, изтъкват анализатори на BofA Global Research. „Не очакваме да бъде освободен пакет от политики тип „базука“, включващ агресивна фискална експанзия или намаляване на лихвите“, добавят те.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 декември. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 декември.

Пазарите реагираха и на новите данни за бизнес настроенията в Япония. Индексът на настроението сред най-големите производители в страната се повишава до 12 пункта през декември от 9 пункта три месеца по-рано, като това е третото поредно повишение на мярката, става ясно от доклада Tankan на Японската централна банка (ЯЦБ). Данните надминаха прогнозата на икономистите за ръст до 10 пункта.

Настроенията сред най-големите компании извън производствения сектор също се подобряват до 30 пункта от 27 пункта преди това, надминавайки очакванията на икономистите и достигайки нов 32-годишен връх. Положителната цифра означава, че оптимистите са повече от песимистите.

Трейдърите очакват по-късно в сряда представителите на Фед да обявят своето решение относно лихвите, като преобладаващите прогнози са за въздържане от нови възходящи корекции и постепенно преминаване към облекчаване на паричната политика през месеците от новата година.

Инвеститорите обърнаха внимание и на доклада за безработицата в Южна Корея, която достигна най-високото си ниво от юли през предходния месец. Равнището на безработицата се повиши до 2,8% на сезонно коригирана основа, надхвърляйки отчетените през октомври 2,5%.

На валутните пазари японската валута се търгуваше при 145,85 йени за долар. Австралийският долар се разменяше срещу 0,655 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още