IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия приключиха последния ден от седмицата без единна посока

Данните за японската инфлация подкрепиха Nikkei 225 след вчерашния спад

12:09 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в петък без единна посока, докато инвеститорите разглеждаха протоколите от срещата на Японската централна банка (ЯЦБ) през октомври. Те показват, че членовете на Борда обсъждат как да съобщят за промяната в позицията си по отношение на политиката за контрол на кривата на доходността, съобщава CNBC.

Базисната инфлация, която изключва цените на пресните храни, внимателно наблюдаван измерител от ЯЦБ, се е забавила до ниво от 2,5%, както и очакваха всички икономисти, анкетирани от Ройтерс, и беше по-ниска от отчетените 2,9% през октомври.

Хонконгският индекс Hang Seng се срина с почти 2%, повеждайки загубите в Азия като акциите на Tencent и NetEase поевтиняха, след като Китай публикува проект с правила за ограничаване на прекомерните разходи.

В континентален Китай референтният индекс CSI 300 се повиши с 0,19% и завърши сесията на ниво от 3337,23 пункта.

На борсата в Австралия показателят S&P/ASX 200 се понижи незначително до 7501,6 пункта.

Японският Nikkei 225 се повиши леко, след като беше най-губещият индекс на борсите в Азия в четвъртък, и завърши сесията на ниво от 33 169,05 пункта, а Topix напредна с 0,45% до 2336,43 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

През октомври Японската централна банка коригира политиката си за контрол на кривата на доходността, като заяви, че целевото равнище за доходността по 10-годишните японски облигации остава 0%, но горната граница от 1% ще се приема "като референтна", а не като рестриктивна.

От протокола, публикуван в петък, става ясно, че някои от членовете на Управителния съвет са на мнение, че въпреки този ход Японската централна банка ще продължи с политиката си за контрол на кривата на доходността и ще остави паричната си политика „ултрахлабава“.

На пазара в Южна Кореа Kospi изтри по-ранните си повишения и  завърши деня на ниво, малко по-ниско от това в началото на сесията. Индексът Kosdaq с по-малка капитализация записа спад от 0,56% до 854,62 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още