IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq отново отстъпи и записа най-дългата си серия от понижения от октомври 2022 г.

S&P 500 също се понижи в четвърта поредна сесия, а Dow Jones успя да запише лек ръст

23:20 | 04.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен борсов индекс Nasdaq Composite приключи сесията в четвъртък с понижение от 0,56% до 14 510,30 пункта. Това е пети пореден спад за показателя и най-дългата губеща серия от октомври 2022 г. насам, предаде CNBC. От затварянето на 27 декември досега индексът е загубил близо 4%.

Широкият борсов показател S&P 500 отстъпи с 0,3% до 4 688,68 пункта в четвърта поредна губеща сесия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се противопостави на тенденцията към спад и се покачи с 10,15 пункта, или 0,03% до 37 440,34 пункта.

Акциите на технологичните компании с най-висока пазарна капитализация, като тези на Apple, се представят по-слабо в началото на годината, тъй като прекомерно високите оценки и несигурността около това кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите карат инвеститорите да се притесняват, че пазарите са станали прекалено оптимистични.

Тази седмица книжата на Apple поевтиняха с над 5%. Цената на акциите на технологичния гигант падна с 1% в четвъртък след понижението на рейтинга на производителя на iPhone от страна на Piper Sandler, два дни след като Barclays също понижи рейтинга си за компанията.

Представянето на Wall Street напоследък е в рязък контраст с начина, по който пазарът приключи 2023 г. Индексът S&P 500 завърши миналата година с ръст от над 24%, като същевременно записа най-силния си седмичен ръст от 2004 г.

Но Стивън Витинг, главен инвестиционен стратег на Citi Global Wealth, не очаква последното отдръпване да има много дългосрочни последици за пазара.

"Независимо дали това ще продължи дълго, не бих гледал на последните няколко дни като на нещо, което има голямо значение", коментира той пред CNBC. "Това наистина е статистическо хвърляне на монета."

Всъщност Витинг смята, че S&P 500 може да завърши годината около нивото от 5000 пункта, което би означавало ръст от 6% оттук нататък.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши в четвъртък след публикуването на нови данни за заетостта, които показаха, че пазарът на труда в страната остава силен. Доходността на 10-годишните ДЦК нарасна с 9 базисни пункта до 3,995%, след като в сряда за кратко премина границата от 4%. Тази по двугодишните се покачи със 7 базисни пункта до 4,387%.

Петролът поевтиня в четвъртък, след като огромните седмични запаси от бензин и дестилати засенчиха по-голямото от очакваното намаляване на тези от суров петрол. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate за февруари падна с 0,7% до 72,19 долара за барел. Сортът Брент с доставка през март поевтиня с 0,84% до 77,59 долара за барел.

Цената на златото се стабилизира след четири сесии на понижения. Спот цената се повиши с 0,2% до 2044,39 долара за тройунция, след като в сряда достигна най-ниската си стойност от 21 декември. Фючърсите върху златото в САЩ се повишиха с 0,4% до 2050 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още