IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните акционери на "Захарни заводи" пак се подготвят за търгово и делистване

„Захар Инвест“, „ГУ Фарадей“ и „Ритъм 4 ТБ“ са подписали ново споразумение за обща политика по управление

20:12 | 12.01.24 г.
Снимка: Захарни заводи АД
Снимка: Захарни заводи АД

Най-големите акционери в „Захарни заводи“ АД се подготвят за отправянето на ново търгово предложение към миноритарните акционери, за да осъществят плановете си за делистване на компанията от Българската фондова борса (БФБ).

От съобщение, публикувано в сайта x3news.com, става ясно, че „Захар Инвест“ АД, което притежава 4 772 327 акции, или 42,944% от правата на глас в капитала на „Захарни заводи“, „ГУ Фарадей“ ЕООД с 2 842 784 акции, или 25,581%, и „Ритъм 4 ТБ“ ООД с 2 838 960 акции, или 25,546%, са сключили ново споразумение за обща политика по управление на публичното дружество.

Така непрякото участие на „Захар Инвест“ АД в капитала на „Захарни заводи“ достига 51,127%, като заедно с прякото участие фирмата контролира 94,071% от публичната компания.

Споразумението предвижда „Захар Инвест“ да определя начина на упражняване на правата на глас в общото събрание на акционерите на „Захарни заводи“.

Споразумението е във връзка с отправянето на ново търгово предложение към миноритарните акционери в „Захарни заводи“ АД.

Предишното споразумение за обща политика по управление на „Захарни заводи“ АД беше прекратено в края на август 2023 г., след като Комисията за финансов надзор (КФН) издаде окончателна забрана за търгово предложение на „Захар Инвест“ към миноритарните акционери.

Търговото предложение беше отправено през юни 2023 г. при цена от 5,15 лева на акция. В него основните акционери посочиха, че планират делистване на „Захарни заводи“ заради административната тежест, свързана с ангажиментите към БФБ-София.

Комисията за финансов надзор (КФН) обаче наложи временна забрана на това предложение заради несъгласие с прогнозите на „Захар Инвест“ и – оттам, с предложената цена на акция.

„Захар Инвест“ коригира предложението си до 6,29 лева на акция, но и това не удовлетвори регулатора, който окончателно го забрани.

В последната година акциите на „Захарни заводи“ поскъпват с почти 35%, а пазарната капитализация е малко над 50 млн. лева.

„Захарни заводи“ е приватизирано през 2002 г. с изцяло български капитали.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още