IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа 230 пункта във вторник, доходността по 10-годишните ДЦК надхвърли 4%

78% от компаниите от S&P 500, които са обявили резултатите си до момента, са надминали очакванията

23:57 | 16.01.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg LP
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи във вторник, след като доходността по облигациите се повиши, а Wall Street беше под влиянието на новата порция отчети за четвъртото тримесечие, предава CNBC.

Dow отбеляза спад от 231,86 пункта до ниво от 37 361,12 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,37% и завърши деня на равнище от 4765,98 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,19% до ниво от 14 944,35 пункта.

Пазарите бяха затворени в понеделник заради Деня на Мартин Лутър Кинг.

Книжата на Boeing поевтиняха с около 7,9%, след като Wells Fargo понижи рейтинга им до equal weight спрямо overweight на фона на продължаващите проблеми с модела ѝ 737 Max 9. В същото време книжата на AMD поскъпнаха с 8,3 на сто след оптимистичен коментар от анализатор за търсенето на полупроводници. Производителят на чипове, който се опитва да догони Nvidia в надпреварата в областта на изкуствения интелект, отбеляза ръст до нов 52-седмичен връх и се очаква да обяви резулаттите си за тримесечието на 30 януари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши с над 11 базисни пункта до 4,064%, след като гуверньорът на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви в изказване, че централната банка може да смекчи паричната политика по-бавно от очакванията на Wall Street. Доходността по 30-годишните ДЦК също нарасна до 4,297%.

Няколко големи банки публикуваха тримесечните си отчети във вторник. Goldman Sachs обяви по-добри от очакванията печалба и приходи, а Morgan Stanley надмина очакванията за приходите си с над 4%.

До момента около 30 компании от S&P 500 са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие. От тях 78% са надминали очакванията за печалбата си, показват данни на FactSet.

Инвеститорите очакват и данните за продажбите на дребно през декември, които ще излязат в сряда и може да подхранят опасенията за инфлация и притесненията за икономическия растеж, ако разходите на потребителите в САЩ се охладят.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо други шест основни валути, се повиши с 0,91% до ниво от 103,34 пункта. Еврото остава на ниво от 1,087 долара, а паундът се понижава минимално до 1,263 долара. Спрямо йената щатските пари остават на равнище от 147,18 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола останаха почти непроменени във вторник под натиска на поскъпването на долара до най-високото му ниво от един месец насам. В същото време цените са подкрепени от последиците за енергийните доставки от ескалиращото напрежение в Близкия изток.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 28 цента до 72,40 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 14 цента до 78,29 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с над 1% до 2030,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още