IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs скочи благодарение на приходите от търговия с акции

Приходите от бизнеса на банката за управление на активите и благосъстоянието са се увеличили, компенсирайки слабото представяне на инвестиционното банкиране

16:39 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на американската банка Goldman Sachs е скочила с 51% през четвъртото тримесечие, след като фондовите ѝ трейдъри са се възползвали от възстановяването на пазарите, а приходите от бизнеса ѝ за управление на активите и благосъстоянието са се увеличили, компенсирайки слабото представяне на инвестиционното банкиране, съобщава Ройтерс.

Банката отчете печалба от 2,01 млрд. долара, или 5,48 долара на акция, за последното тримесечие спрямо 1,33 млрд. долара, или 3,32 долара на акция, година по-рано.

„Това бе година на изпълнение за Goldman Sachs”, каза главният изпълнителен директор Дейвид Соломон в изявление. „Предвид всичко, което постигнахме през 2023 г., в комбинация с нашата ясна и проста стратегия, имаме много по-силна платформа за 2024 г.“, посочи той.

Акциите на банката поскъпнаха с 1,7% до 384,50 долара в предпазарната търговия. Миналата година те отчетоха ръст от 12,3% в цената си спрямо увеличение от 27% за JPMorgan Chase и 10% за Morgan Stanley.

Приходите на Goldman от търговия с акции са скочили с 26% през четвъртото тримесечие. Приходите от бизнеса с управление на активи и благосъстоянието също са се увеличили с 23% до 4,39 млрд. долара, подкрепени от ръстове при инвестициите в акции и дълг.

Приходите от такси при инвестиционното банкиране са намалели с 12% до 1,65 млрд. долара, след като спад при сливанията и придобиванията е засенчил ръста от продажби на дълг и акции.

Приходите от търговия с фиксирана доходност, валути и суровини са се сринали с 24%, тъй като слабото представяне на лихвени продукти и валути са свили печалбата от ипотечни продукти.

Goldman е сред банковите гиганти, които ще платят специална такса за запълване на фонда за гарантиране на депозитите, от който бяха използвани 16 млрд. долара при краха на две регионални банки миналата година. В тази връзка банката е заделила 529 млн. долара през четвъртото тримесечие.

Подразделението, което помещава част от потребителската дейност, отчете 12% скок на приходите до 577 млрд. долара.

Скокът се дължи на по-високите средни баланси по кредитните карти, които са смекчили удара от отписвания, свързани с портфейла заеми на GreenSky, държани за продажба.

Провизиите срещу лоши заеми възлизат на 577 млн. долара през тримесечието спрямо 972 млн. долара година по-рано, заяви Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още