IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на прогнозите за силно предлагане на пазара*

МАЕ очаква световното предлагане да достигне нов връх от 103,5 млн. барела дневно през 2024 г.

10:09 | 19.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двата основни сорта на петролния пазар се търгуват почти без промяна в петък, тъй като опасенията за геополитическото напрежение и прекъсванията в производството на петрол в САЩ на фона на студената вълна бяха засенчени от притеснения за забавяне на търсенето от Китай и прогнозите за високо предлагане, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 1 цент, или 0,01%, до 79,09 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава със 7 цента, или 0,09%, до 74,15 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в четвъртък, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) се присъедини към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и прогнозира силен ръст на търсенето на петрол в световен мащаб. За седмицата и двата основни сорта са напът да запишат повишения от около 1-2%.

В четвъртък МАЕ отново повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г. и въпреки че тя остава по-ниска от очакванията на ОПЕК, от агенцията заявиха, че на пазара има добро предлагане, дължащо се на силния ръст на добива от страни извън ОПЕК.

МАЕ очаква световното предлагане на петрол да нарасне с 1,5 млн. барела на ден до нов връх от 103,5 млн. барела дневно през 2024 г. благодарение на рекорден добив от Съединените щати, Бразилия, Гвиана и Канада.

Пакистан атакува сепаратистки бойци в Иран в четвъртък в ответна атака два дни след като Техеран заяви, че е ударил базите на друга групировка на територията на Пакистан.

„Тъй като напрежението в Близкия изток се разраства, трейдърите не искат да заемат къси позиции, но остават предпазливи с поддържането на дълги позиции, тъй като икономическото възстановяване на Китай остава слабо“, заяви Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

Има и опасения, че конфликтът между САЩ и Китай може отново да е в центъра на вниманието с наближаването на изборите в САЩ, което би се отразило негативно на търсенето на енергоизточници, допълва той.

„Освен ако напрежението в Близкия изток не ескалира допълнително, WTI вероятно ще продължи да се търгува в диапазона от 70-76 долара за барел“, прогнозира той.

Два петролни танкера, които са се отклонили Червено море, се се върнали обратно към маршрута, преминавайки през протока Баб ал-Мандаб, сочат данни от проследяването на кораби, въпреки че напрежението в региона продължава да нарушава световното корабоплаване и търговия.

Движението на танкери през протока Баб ал-Мандаб в периода 13-17 януари е намаляло с 58% спрямо същия период на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Vortexa.

Атаките срещу американски кораби на хутите продължиха и в четвъртък, почти седмица след като Съединените щати и Великобритания атакуваха техни мишени в Йемен.

Освен това Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в четвъртък съобщи за по-голямо от очакваното намаление на запасите от суров петрол от 2,5 млн. барела на фона на силно търсене от рафинериите през седмицата, приключила на 12 януари. Запасите от бензин и дестилати са нараснали до многогодишни върхове.

Междувременно около 40% от добива на петрол в Северна Дакота, най-големия производител на петрол сред американските щати, беше засегнат от екстремни студове и оперативни проблеми, съобщиха в сряда от местния петролен регулатор.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 4 месеца
До: 0pk пак ли пиеш от сутринта... дай му малко почивка на тоя дроб... кви санкции, кви 5 лева бълнуваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 4 месеца
След като наложи санкции срещу всички конкуренти, държавата-бензиностанция САШ ще залее пазара с евтин петрол? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още