IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow премина границата от 38 хил. пункта за първи път

Американските борси завършиха първата сесия за седмицата на зелено

23:25 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси завършиха първата сесия за седмицата на зелено, след като инвеститорите надградиха историческото движение от предходната сесия до рекордни върхове, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се изкачи със 138,01 пункта, или 0,36%, до 38 001,81 пункта. Днешният ръст го изстреля до нов рекорд и той за първи път премина границата от 38 хил. пункта.

Широкият индекс S&P 500 прибави 0,22% до 4850,43 пункта, като също достигна нов исторически рекорд.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,32% до 15 360 пункта.

Цената на акциите на Macy’s се повиши с над 3%, след като компанията отказа предложението за придобиване за 5,8 млрд. долара, което щеше да я свали от борсата. Стойността на книжата на SolarEdge пък нарасна с близо 4 на сто, след като компанията обяви, че ще съкрати 16% от работната си сила.  

Archer-Daniels-Midland записа над 24% спад на борсата. Това се случи, след като даде слаба прогноза за печалбата си и пусна в неплатен отпуск финансовия си директор Викрам Лутар заради разследване, свързано със счетоводни практики. Акциите на B Riley Financial пък отстъпиха с 2,5%, след като Bloomberg писа, че регулаторите разследват сделки с клиент, свързан с измама с ценни книжа.

Ръстовете днес бяха записани, след като в петък S&P 500 се изкачи над рекордните си върхове в рамките на деня и при затварянето на пазара, поставени през януари 2022 г.

Силното представяне на Wall Street може да зависи от това дали американската централна банка успешно ще подготви меко кацане, охлаждайки икономиката, за да забави инфлацията, като същевременно избегне рецесията.

Според FedWatch Tool на CME Group според инвеститорите има приблизително 40% шанс Фед да намали лихвите през март. Това бележи рязък спад от почти 81% седмица по-рано. Има почти 58% вероятност централната банка да запази лихвените проценти стабилни, спрямо около 19% една седмица по-рано.

Тази седмица инвеститорите ще следят отблизо набор от икономически доклади, включително за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие, както и за инфлацията. И двата доклада ще повлияят на начина, по който представителите на Фед ще определят посоката на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още