IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите отчети тласнаха европейските борси до нов 2-годишен връх

Френският CAC 40 достигна рекорден връх по време на търговията във вторник

20:42 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха сесията с лек ръст, след като достигнаха нов двегодишен връх във вторник. Инвеститорите бяха успокоени от оптимистични корпоративни отчети, а френският индекс на сините чипове достигна нов рекорден връх, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,2% и записа пети пореден ръст, а френският CAC40 отбеляза повишение от 0,5% и достигна нов връх през деня. Той завърши сесията на ниво от 7677,47 пункта. Лондонският бенмарк FTSE 100 напредна с 0,44% до равнище от 7666,31 пункта. Германският DAX прибави 0,18 на сто и завърши сесията на ниво от 16 972,34 пункта.

Банковият сектор беше сред най-добре представилите се в Европа, като прибави 1,8%, подкрепен от ръста с 6,2% при BBVA, след като испанският кредитор съобщи, че нетната му печалба през четвъртото тримесечие се е повишили с 32 на сто.

Книжата на финландската компания за търговия на дребно Kesko поскъпнаха с 8,1%, след като обяви по-висока печалба от очакванията за четвъртото тримесечие, а цената на акциите на датския производител на медицинско оборудване Ambu нарасна с 6,5% след по-добри от очакванията резултати за фискалното първо тримесечие.

Автомобилният сектор отбеляза ръст от 1,1%, като книжата на Stellantis поскъпнаха с 3,8%, след като американският ѝ конкурент General Motors обяви пред инвеститорите оптимистична прогноза за 2024 г.

Очаква се печалбите на компаниите от Stoxx 600 през четвъртото тримесечие да са намалели с 8,5% на годишна база спрямо прогнозите за спад с 8,8% миналата седмица, сочат данни на LSEG.

В същото време в САЩ борсовите индекси започнаха вяло деня преди решението за паричната политика на Федералния резерв в сряда.

В Европа хърватският централен банкер Борис Вуйчич заяви, че точната дата за начало на намаляването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) е второстепенен въпрос, но след като банката започне да понижава лихвите, вероятно ще прави това на малки стъпки с възможни паузи.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Габриел Макхлуф заяви, че централната банка трябва да остане отворена относно пътя на лихвите.

В макроикономически план предварителни данни показват, че френската икономика не е нараснала през четвъртото тримесечие в унисон с очакванията на анализаторите, а испанската икономика е била светъл лъч, като се е разширила с 0,6% през тримесечието.

По-широкият индикатор за еврозоната показа, че икономиката е избегнала с малко техническа рецесия през последните три месеца на 2023 г. В същото време германската икономика се е свила през последното тримесечие на миналата година, което накара икономисти да предупредят за нова рецесия.

На корпоративния фронт книжата на Hapag Lloyd поевтиняха с 9,6%, след като германската компания за морски превози обяви по-слаби от очакванията резултати за четвъртото тримесечие, тъй като нападенията в Червено море са засегнали транспортните ѝ обеми.

Цената на акциите на Orsted изтри 4,4%, а трейдърите посочиха статия в местна медия, според която датската компания за офшорни вятърни проекти може да обяви увеличение на капитала следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още