IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед остави Wall Street на червено

Акциите на Alphabet и AMD поведоха спадовете

23:29 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street се понижиха в сряда, след като гуверньорът на Федералния резерв на САЩ заяви, че централните банкери вероятно няма да бъдат готови да понижат лихвите през март, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 295 пункта, или 0,7%. Широкият измерител S&P 500 отстъпи с 1,5%, като акциите на технологични компании, сред които и Alphabet и AMD поведоха спадовете. Технологичният Nasdaq се понижи с 2 на сто.

„Не мисля, че до март ще се уверим, че инфлацията се забавя стабилно към целта, за да понижим лихвите“, заяви гуверньорът на Фед Джером Пауъл пред репортери в сряда, след като Федералният резерв остави референтната си лихва непроменена.

„Ние вярваме, че нашият лихвен процент вероятно е достигнал своя пик по време на този цикъл на затягане и ако икономиката се развие според очакванията, вероятно ще бъде подходящо да започнем да разхлабваме паричната си политика в някакъв момент тази година“, добави Пауъл.

Доходността по държавните облигации се повиши след съобщението, като референтната доходност по 10-годишните държавни ценни книжа беше на ниво от около 4%.

Акциите на Alphabet поевтиняха с повече от 6% и изпратиха най-лошия си ден от 25 октомври насам, тъй като разочароващите приходи от реклама засенчиха по-добрите от очакваното приходи и продажби на компанията. Цената на книжата на Microsoft и AMD се понижи с по 2%.

Акциите на Boeing поскъпнаха с близо 6%, след като компанията представи тримесечни резултати , които надминаха прогнозите на анализаторите. Компанията напоследък се изправя пред проблеми, свързани с нейния модел 737 Max 9, което накара Boeing да се съсредоточи върху безопасността занапред, каза главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун.

Междувременно на петролния пазар фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняха с 1,16 долара, или 1,4%, до 81,71 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижи с 2,09 долара, или 2,69%, до 75,73 долара за барел.

На валутните пазари еврото поевтиня до 1,081 долара за брой. Цената на британския паунд се понижава до 1,268 долара за брой.

Цената на златото се повиши с 0,18 на сто до 2054,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още