IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни отчети тласнаха Wall Street към пореден ръст

И трите основни индекса отвъд Океана се оцветиха в зелено във вторник

23:58 | 06.02.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст във вторник, а Wall Street беше под влиянието на поредната порция корпоративни отчети и прогнозите за графика за намаляване на лихвите от Федералния резерв, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,23% до ниво от 4954,23 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,07% и завърши деня на равнище от 15 609,00 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 141,24 пункта до равнище от 38 521,36 пункта.

Книжата на Palantir Technologies поскъпнаха с близо 31%, след като компанията обяви приходи, които надминаха очакванията през четвъртото тримесечие. В същото време цената на акциите на Spotify Technology нарасна с близо 4 на сто, след като компанията надмина очакванията и отбеляза ръст на абонатите на Premium услугата си.

Очакванията за бързо наближаващи понижения на лихвите в съчетание със силни отчети на технологични гиганти допринесоха за ръста на пазара през последните седмици. Но изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл неотдавна намали надеждите за понижаване на лихвите през март и показа, че то може да дойде много по-късно от първоначалните очаквания.

„Намираме се на ръба на истинска волатилност на пазара и последните два дни са много показателни за това, което ще дойде през идните поне шест до осем седмици“, коментира Филип Бланкато, главен изпълнителен директор на Ladenburg Thalmann Asset Management.

Вторник отбелязва приблизителната среда на сезона на отчетите, като след края на търговията се очаква Amgen, Chipotle Mexican Grill и Ford да обявят резултатите си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,09% и 4,293%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути е надолу с 0,25% до 104,18 пункта. Еврото и паундът поевтиняват до ниво от съответно 1,075 и 1,259 долара. Спрямо йената щатските пари се разменят за 147,91 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши заради очакванията, че добивът в САЩ ще достигне плато тази година, след като постави рекорд през 2023 г.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за март прибавиха 53 цента до 73,31 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 60 цента до 78,59 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,4% до 2051,04 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още