IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационните пазари по света изтриха целия си ръст от декември насам

Съобщението на Федералния резерв за завой в паричната политика в края на миналата година даде импулс на облигациите, но данните за инфлацията в САЩ през януари го охладиха

11:11 | 14.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Данните за инфлацията в САЩ изтриха последните остатъци от силния ръст на облигационните пазари по света, който започна през декември с надеждата, че Федералният резерв най-сетне ще направи завой към понижаване на лихвите, пише Bloomberg.

Индекс на агенцията за глобалния дълг отбелязва спад от 3,5% тази година, като изтри всичките си повишения от 12 декември насам, деня преди съобщението на Фед същия месец. Доходността по 10-годишните облигации достигна 4,31% в Азиатско-Тихоокеанския региона след ръст с 14 базисни пункта в предходната сесия, а доходността по 10-годишните японски облигации се повиши с четири базисни пункта.

В световен мащаб облигациите отбелязват спад тази година, след като председателят на Фед Джером Пауъл първи от председателите на големите централни банки категорично опроверга пазарните очаквания, че централните банки ще започнат бързо да смекчават паричната политика още през март. Сътресенията се задълбочиха, след като данни във вторник показаха, че инфлацията в САЩ през януари е била по-силна от очакванията и това накара трейдърите да изместят очакванията си за понижаване на лихвите от Фед за юли.

Силният ръст на облигациите затихна, след като CPI отложи очакванията за понижаване на лихвите. Графика: Bloomberg LP Силният ръст на облигациите затихна, след като CPI отложи очакванията за понижаване на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Сега трейдърите очакват само три понижения на лихвите от Фед тази година, а четвърто намаление изглежда несигурно. Това съответства на прогнозата на самата централна банка за три стъпки по смекчаване на паричнвата политика. Само преди един месец имаше очаквания за понижаване на лихвите цели седем пъти.

Силата на американската икономика прави облигациите непривлекателни в момента въпреки факта, че очакванията за лихвите сега са в по-добър унисон с указанията на Фед, казва Ейми Си Патрик, ръководител на стратегиите за постигане на печалби в компанията Pendal Group в Сидни. Засега тя е сдържана към американските държавни облигации и насочва вниманието си повече към корпоративните облигации.

Глобалният ръст при облигациите се изпари след данните за инфлацията в САЩ. Графика: Bloomberg LP Глобалният ръст при облигациите се изпари след данните за инфлацията в САЩ. Графика: Bloomberg LP

„Кредитът е по-лесният избор, защото инерцията на икономиката все още е достатъчно силна, за да подкрепи рискови активи“, коментира Си Патрик. Структурната дезинфлация е „процес от две крачки напред, една назад“, допълва тя.

Доходността по 10-годишните австралийски държавни ценни книжа нарасна с 12 базисни пункта до 4,29% в сряда и се върна на нивото преди съобщението на Фед през декември. Германските държавни облигации и британските ДЦК вече изтриха силните си ръстове след обявяването на завоя в паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още