IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочаквано силният ръст на американските запаси натежава на цените на петрола*

Търсенето на горива обаче остава високо заради бума на пътуванията

10:08 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като запасите от "черното злато" на САЩ нараснаха повече от очакваното, а това засили опасенията за търсенето в най-голямата икономика с най-сериозно потребление на петрол в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 22 цента, или 0,28%, до 81,37 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate намалява с 24 цента, или 0,31%, до 76,40 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с повече от долар в сряда, притиснати от ръста на запасите от суров петрол в САЩ, тъй като рафинирането спадна до най-ниските си нива от декември 2022 г. насам.

Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол са нараснали с 12 млн. барела до 439,5 млн. барела през седмицата до 9 февруари, надхвърляйки сериозно очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 2,6 милиона барела.

Въпреки че натрупването засили опасенията на търговците за търсенето, някои анализатори смятат, че този ход до голяма степен се дължи на по-ниските темпове на рафиниране, особено при спирането на работата на рафинерията на BP в Уайтинг, Индиана, с капацитет от 435 хил. барела дневно.

„Продължителното прекъсване в рафинерията на BP в Уайтинг ще е допринесло за по-ниските нива на работа, заедно с някои други дейности, свързани с поддръжката, което подсказва, че запасите от бензин са намалели“, заявиха анализаторите.

По отношение на предлагането Казахстан заяви, че ще компенсира свръхпроизводството на петрол през следващите четири месеца, в съответствие с целите на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+).

Ирак също заяви, че ще преразгледа добива си на петрол и ще ограничи свръхпроизводството над доброволните съкращения на ОПЕК+ през следващите четири месеца, ако установи, че има такова.

„Това стана ясно преди срещата на ОПЕК през март, на която групата планира да реши дали да удължи мерките си за свиване на предлагането през второто тримесечие“, пишат анализатори от ANZ в бележка в четвъртък, цитирайки ОПЕК.

„Всички признаци, че удължаването на съкращенията изглежда малко вероятно, ще натежат върху настроенията на петролния пазар.“

Данните на EIA обаче показаха също, че запасите от бензин и дестилати са намалели повече от прогнозираното. Запасите от бензин са спаднали с 3,7 млн. барела до 247,3 млн. барела спрямо очакванията за свиване с 1,2 млн. барела.

Запасите от дестилати са се понижили с 1,9 млн. барела до 125,7 млн. барела, в сравнение с очакванията за спад от 1,6 млн. барела.

Търсенето на горива е останало силно, подкрепено от завръщането на самолетните пътувания към нивата отпреди пандемията, заявиха анализатори на JPMorgan.

„Нашите индикатори за измерване на търсенето показват, че то се е увеличило с 1,6 млн. барела дневно през първите две седмици на февруари спрямо януари“, допълват анализаторите на JPMorgan Commodities Research, споменавайки и ръста на пътуванията в Китай по време на китайската Нова година.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още