IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire на Уорън Бъфет се доближава все повече до оценка от 1 трлн. долара

Компанията представи силен отчет за последното тримесечие

18:48 | 26.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се приближава все повече до пазарна оценка от 1 трлн. долара в понеделник – крайъгълен камък, който ще я постави след краткия списък на американски компании с подобна капитализация, след като публикува втората си поредна рекордна годишна печалба, съобщава Ройтерс.

93-годишната инвестиционна легенда увери акционерите, че конгломератът, който в момента е най-голямата финансова компания по пазарна капитализация, е „изграден, за да устои“.

Акциите клас А на Berkshire сега се търгуват с повишение от 1,4%, а клас Б, които носят по-големи права на глас и чиято стойност е 1/1500 от тази на клас А, поскъпват с 1,3%. Конгломератът последно имаше пазарна капитализация от над 915 млрд. долара.

В годишното си писмо до акционерите Бъфет обаче снижи очакванията за цена на акциите, заявявайки, че няма много останали привлекателни възможности за инвестиции.

Той каза на инвеститорите, че Berkshire ще се представи малко по-добре от „средностатистическата американска корпорация“, но всички отвъд това е „пожелателно мислене“, макар че има купчина пари от 167,6 млрд. долара.

„Остават само няколко компании в тази страна, способни наистина значително да променят нещата в Berkshire и те са били избирани безкрайно от нас и от други... Като цяло нямам възможност за впечатляващо представяне“, написа Бъфет.

Инвеститорите следят внимателно Berkshire, тъй като резултатите ѝ често се разглеждат като показател за американската икономика.

„Макар това да изглежда така, сякаш Бъфет казва, че глобалните акции са справедливо оценени, истината е по-нюансирана от това“, пише в бележка Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research.

„Berkshire е огромен бизнес и трябва да заеме значителни позиции в големи компании, за да „се променят значително нещата“. Пазарите обикновено са добри при ценообразуването на тези видове акции, оттук и липсата на възможности“, добавя той.

В писмото си Бъфет скърби и за кончината на своя дългогодишен заместник Чарли Мънгър, като същевременно уверява инвеститорите, че заместник-председателят и правоприемник Грег Абел е „готов да бъде главен изпълнителен директор на Berkshire от утре“.

Годишната оперативна печалба на Berkshire се е покачила с 21% до 37,4 млрд. долара благодарение на подобрени поети емисии и по-висока инвестиционна печалба от застрахователния сегмент. Оперативната печалба за четвъртото тримесечие освен това изпревари очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още