IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха последната сесия от седмицата на зелено

Коментарите на гуверньора на Фед подобриха пазарните настроения

11:58 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион се повишиха, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл намекна, че лихвите може да бъдат намалени скоро, ако инфлационните данни подкрепят разхлабването на паричната политика, пише CNBC.

По време на речта си пред банковата комисия на Сената Пауъл не даде точни насоки кога Фед ще започне да намалява лихвените проценти, но отбеляза, че това ще се случи в близко бъдеще.

„Искаме да сме по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%. Когато придобием тази увереност, ще бъде уместно да започнем да намаляваме лихвите“, каза Пауъл в отговор на въпрос за паричната политика и инфлацията.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 завърши трета поредна сесия с ръст, повишавайки се с 1,07% до рекордните 7847 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 0,23% към стойността си до 39 688,94 пункта, докато Topix напредна с 0,3% до 2726,8 пункта, тъй като стана ясно, че разходите на домакинствата през януари са намалели с повече от очакваното през януари, свивайки се с 6,3% на годишна база в сравнение с прогнозираните от икономисти, анкетирани от Ройтерс, 4,3%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

В четвъртък японската синдикална група UA Zensen съобщи, че работодателите са се съгласили да увеличат заплатите с 6,7% за  работещите на пълен работен ден при преговорите за възнагражденията през пролетта.

По-високите заплати са предпоставка Японската централна банка да започне да затяга ултрахлабавата си парична политика, което може да засили йената.

Индексът Kospi в Южна Корея записа ръст от 1,24% до 2680,35 пункта, докато показателят Kosdaq с по-малка капитализация се повиши с 1,14% до 873,18 пункта

Хонконгският Hang Seng прибави 1,13% към стойността си, а китайският референтен индекс CSI 300 напредна с 0,43% до 3544,91 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още