IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата от търговия със суровини надхвърли 100 млрд. долара

Този резултат е на второ място в историята след рекордната 2022 година

11:02 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

2023 г. е много успешна за търговията със суровини, като общата печалба на компаниите от сектора - над 100 млрд. долара, е на второ място след рекордната 2022 г., пише Bloomberg.

Въпреки понижението на печалбите спрямо рекордните резултати от предходната година, те все пак лесно надминават предишните върхови постижения, като например тези от периода 2008-2009 г., сочи анализ на консултантската компания Oliver Wyman LLC.

"Видяхме доста добри маржове като цяло и това на практика се дължи на факта, че нещата продължават да са малко по-затегнати от гледна точка на търсене и предлагане", коментира консултантът Адам Пъркинс.

Резултатите на много участници в сектора все още не са публични, но се очаква печалбите на най-големите независими търговски къщи да спаднат средно с над 30% спрямо рекордните нива от 2022 г., показва докладът.

Брутните маржове в търговията със суровини. Графика: Bloomberg Брутните маржове в търговията със суровини. Графика: Bloomberg

Прекъсванията и недостигът на доставки на дизелово гориво и мазут компенсираха по-ниската волатилност при суровия петрол, породена от Русия, докато маржовете при търговията с газ и електроенергия също останаха сравнително високи.

Фирмите, които купуват, съхраняват и превозват световните ресурси, излизат от най-печелившия период в историята си с натрупани огромни средства, затвърждавайки ролята си на стратегически доставчици на енергоносители, метали и храни. Това се случва на фона на стремежа на Запада да се откаже от изкопаемите горива, чието търсене продължава да расте в световен мащаб.

Компаниите вече закупиха петролни рафинерии, активи за съхранение, електроцентрали и дори други търговски дружества, като същевременно получиха голяма подкрепа от страни като Италия, Германия, САЩ и Саудитска Арабия, за да гарантират доставките на основни стоки като газ и мед.

"Традиционно тази позиция в областта на енергийната сигурност не би била заемана от независим търговец", казва Пъркинс, но те са "привлечени в тази роля".

Междувременно, чрез обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти ръководителите в сектора, които притежават акции или са партньори в тези предимно частни компании, станаха мултимилионери в този процес. Това спомага за ускоряване на смяната на върха на някои от тези фирми, тъй като изтъкнатите търговци вече се пенсионират, предавайки управлението на нова гвардия.

"Мисля, че това е чудесна възможност за тези хора, които идват, но също така е и малко нервно - има повишен контрол - всеки иска да продължи наследството", казва Пъркинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още