IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в курса на ЯЦБ върна оптимизма сред инвеститорите в Азия

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 5,3%, след като стана ясно, че компанията очаква поне 100 млн. долара приходи от пакетирането на чипове

12:05 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват решението на Японската централна банка (ЯЦБ) от вторник да сложи край на отрицателните лихви, съобщава CNBC.

В Китай континенталният бенчмарк Shanghai composite напредна с 0,55% до 3079,69 пункта. Индексът Shenzhen отчете ръст от 0,21% до 8717,37 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се повиши с 0,08% до 16 543,07 пункта.

Токийската фондова борса е затворена заради национален празник.

В Южна Корея измерителят Kospi напредна с 1,28% до 2690,14 пункта.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 5,3%, след като стана ясно, че компанията очаква приходи от поне 100 млн. долара от пакетирането на чипове.

Австралийският индекс ASX 200 отчете лек спад от 0,1% до 7695,8 пункта.

Във вторник ЯЦБ предприе първото увеличение на лихвите за последните 17 години. Промяната превръща регулатора в последната централна банка, която слага край на отрицателните лихви и на епоха, в която централните банкери по света стимулираха растежа чрез евтини пари и неконвенционални парични инструменти.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 март. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 март.

ЯЦБ определи ключовата си цел за краткосрочната лихва в диапазона 0-0,1%, отчасти чрез плащане на лихва от 0,1% по депозитите в централната банка.

„Преценяваме, че се очертава устойчиво, стабилно постигане на нашата ценова цел“, каза централна банка в изявление, обяснявайки решението да се премахне мащабната програма със стимули на бившия гуверньор Харухико Курода.

Междувременно централната банка на Китай остави непроменени основните си лихви по едногодишните и петгодишните заеми на ниво съответно от 3,45% и 3,95 на сто.

Пазарите реагираха и на новината, че САЩ готвят санкции на няколко китайски компании от сектора на полупроводниците, които са свързани с Huawei Technologies. Сред компаниите, които могат да бъдат включени в черния списък, са производителите на чипове Qingdao Si'En, SwaySure и Shenzhen Pensun Technology, както и ChangXin Memory Technologies, която произвежда чипове памет.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 1,33%, въпреки че китайската телекомуникационна компания отчете по-ниско от очакваното увеличение на приходите за четвъртото тримесечие. Резултатът беше помрачен от по-слабото представяне на гейминг звеното. Най-голямата компания за видеоигри в света и оператор на платформата WeChat отчете приходи от 155,19 млрд. юана (21,56 млрд. долара) за периода, приключил на 31 декември.

По-рано през деня йената достигна четиримесечно дъно от 151,3 йени за долар, след като ЯЦБ промени рязко курса на своята парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още