IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" отлага до 15 април плащането на втората погасителна вноска по облигациите

Заради административни процедури е забавено усвояването на кредит, предназначен за осъществяване на плащането

16:53 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Монбат“ АД ще отложи с още малко плащането на втората погасителна вноска по емисията облигации на дружеството, става ясно от негово съобщение, публикувано на сайта x3news.com.

Компанията трябваше да осъществи плащането в края на януари, но с решение на общото събрание на облигационерите то беше отложено с до 60 дни, считано от 20 януари т.г.

Дружеството посочва, че поради забавяне отпускането на банков кредит за плащането то ще бъде отложено за не по-късно от 15 април.

Предварително условие за усвояването на кредита съгласно договора е предоставяне на обезпечение, необременено с тежести, посочват от компанията в съобщението. Част от обезпечението са имоти, върху които има ипотеки, които или са погасени, или „Монбат“ е заявило готовност да погаси предсрочно.

Дружеството е уведомило банката за това свое намерение с писмо, поясняват от компанията в съобщението.

Банката кредитор обаче се е забавила с решението за заличаването на тежестите, поради което „Монбат“ не може да усвои кредита за плащането по облигациите.

„Към настоящия момент решението за заличаването на тежестите е вече взето от компетентния орган на банката и технически процесът по заличаване е иницииран, като предстои подписване на съответната документация“, уточняват от компанията.

И през миналата година имаше забавяне в първото погасително плащане по емисията облигации на „Монбат“ заради провала на продажбата на активите на дружеството в Германия.

Акциите на компанията поевтиняват с над 20% в последната година, а пазарната ѝ капитализация достига 130,26 млн. лева.

Свързани компании:

Монбат АД - облигации 2018(5MBA)

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още