IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street задълбочава спадовете в началото на новото тримесечие

Цената на американския лек суров петрол за първи път прескочи нивото от 85 долара за барел от началото на годината

23:39 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вдещите индекси на фондовата търговия отвъд Океана задълбочават спадовете си в началото на новото тримесечие, пише CNBC. Търговците вече не са толкова уверени, че Федералният  резерв ще започне да намалява лихвите през юни, след като поредица от силни данни за развитието на икониката на САЩ изпрати лихвата по 10-годишните облигации до най-високото ниво от ноември насам.

Dow Jones загуби 385 пункта, или 1%, до 39 170,24 пункта. В сесията индексът губеше и повече от 500 пункта, но успя да навакса малка част от загубите. Широкият S&P 500 се понижи с 0,72% до 5205,81 пункта. За Nasdaq, в чийто състав преобладават технологични компании, намалението е от 0,96 на сто до 16 240,45 пункта.

Сред големите губещи днес е Tesla. Компанията съобщи за спад на доставките на автомобили за първото тримесечие, което доведе до спад в цената на акциите ѝ с 4,9% до 166,63 долара за брой. Понrжения записаха още и Nvidia, която е сред големите печеливши през първото тримесечие, както и другите технологични гиганти - Alphabet и Microsoft.

През първото тримесечие S&P 500 записа ръст от 10% и това означава, че индексът отбелязва най-добрия си старт на годината от 2019 година насам.Ръстът за Nasdaq е от 9 на сто, подкрепен именно от Nvidia

Очакванията ,че напрежението в Близкия изток може да ескалира повишиха цената на петрола с 1,7% до най-високите нива от октомври насам. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 85,15 долара за барел. Европейският "Брент" затвори при зена от почти 89 долара за барел.

Пазарите обръщат внимание и на удара с дрон по една от най-големите рафинерии в Русия - в Татарстан, на над 1300 км от границата с Украйна. Въпреки опасенията, че атаките ще свият износа на руски петрол, данните на Bloomberg показват точно обратното - износът расте до най-високите си нива от месеци. Вероятно руските компании започват да изнасят петрола, който им остава.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0765 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2575 долара за брой.

Цената на златото постави нови рекорди, след като инвеститорите отново се обърнаха към него в търсене на убежище на фона на подновените опасения за задълбочаване на конфликта между Израел и "Хамас". Цената трайно остава над нивото от 2200 долара за трой унция, а в днешната сесия американските доставки приближиха цена от 2300 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още