IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се възстанови след разпродажбите, предизвикани от инфлацията в САЩ

Технологичните акции изведоха S&P 500 и Nasdaq Composite на положителна територия в средата на сесията

23:28 | 11.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските борсови индекси приключиха сесията в четвъртък с повишения, като технологичните акции поскъпнаха, успявайки да се възстановят от по-ранното отдръпване поради опасенията от упорита инфлация в САЩ, предаде CNBC.

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,9%. Технологичният Nasdaq Composite добави 1,7%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,2%.

Технологичните акции изведоха S&P 500 и Nasdaq Composite на положителна територия в средата на днешната сесия, тъй като инвеститорите решиха да се възползват от понижението от началото на седмицата. Книжата на Nvidia поскъпнаха с близо 4%. Други компании от групата на т. нар. "Великолепна седморка" също записаха нарастване на стойността на акците си, като цените на книжата на Amazon и Alphabet нараснаха с по повече от 2%. Акциите на гиганта в електронната търговия също достигнаха исторически връх. Тези на Apple поскъпнаха с 3%, отбелязвайки най-добрия си ден от началото на 2024 г.

Dow е напът да приключи седмицата с почти 1% понижение. В същото време S&P 500 възстанови по-ранните си загуби след доклада за индекса на потребителските цени в САЩ и сега е малко по-висок от началото на седмицата. Високотехнологичният Nasdaq се е повишил с 1,2% за седмицата.

Индексът на производствените цени в страната за март се оказа под очакванията, което донесе известно облекчение след разпродажбите в сряда, предизвикани от доклада за потребителските цени.

"Данните за инфлацията са шумни и пазарът отразява тази реалност. На много места има ясни признаци на дезинфлация, но последната миля от борбата с инфлацията ще бъде най-трудна", заяви Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial Group, визирайки крайната цел на Федералния резерв за достигане на 2% инфлация.

Междувременно управителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс заяви по време на събитие в четвъртък, че в близко бъдеще няма нужда от промяна на паричната политика.

Това се случва на фона на публикувания в сряда индекс на потребителските цени през март, който надхвърли очакванията и доведе до разпродажби на пазара. Протоколът от заседанието на Фед миналия месец също показа, че някои служители продължават да са загрижени за пътя на инфлацията към целта на централната банка от 2%. 

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава от сряда насам, като се задържа над 4,5%.

Ранните етапи на сезона на отчетите продължават в четвъртък, като акциите на CarMax поевтиняха с повече от 11% след разочароващи данни за приходите и печалбата. Неофициалният старт на периода започва с големите банкови отчети на JPMorgan, Wells Fargo и Citigroup в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още