IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическите рискове помрачиха частично настроенията на борсите в Европа

Оптимизмът около намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ и други централни банки в региона тази година подкрепи европейските акции

19:45 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата без единна посока, след като достигнаха едноседмичен връх по-рано през деня, тъй като нарастващото напрежение в Близкия изток подкопава част от продължаващия оптимизъм на инвеститорите около сигналите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за скорошно облекчаване на паричната политика, пише Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк STOXX 600 напредна с 0,14 на сто до 505,25 пункта.

Френският показател CAC записа спад от 0,16 на сто до 8010,83 пункта.

Британският измерител FTSE отчете ръст от 0,91% до 7995,58 пункта.

Германският индекс DAX се понижи с 0,13% до 17 930,32 пункта.

Трейдърите реагираха на новите данни за икономиката на Великобритания, където брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,1% през февруари. Това съответства на прогнозата на икономистите в анкета на Ройтерс.

Икономиката на страна се сви през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г., което постави Великобритания в техническа рецесия. През януари беше отчетен лек растеж, който в петък беше ревизиран нагоре до 0,3 на сто.

Във фокуса на пазарите попаднаха и данните за инфлацията в Германия, която се забавя през март, подпомогната от спада в цените на храните и енергоносителите. Това сочат окончателните данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 12 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 12 април.

Според новите данни инфлацията в най-голямата европейска икономика се забавя до 2,3%, което е най-ниското ѝ ниво от юни 2021 г. насам. Германските потребителски цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, се повишават с 2,7 на сто на годишна база през февруари.

Междувременно страховете на инвеститорите утихнаха относно непроменените крайни мартенски показатели за инфлацията във водещите икономики в еврозоната, включително Германия, Франция и Испания.

Оптимизмът около намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ и други централни банки в региона тази година подкрепи европейските акции от края на 2023 г., като регулаторът на еврозоната намекна, че лихвите може да бъдат намалени още през юни.

При индивидуалните акции книжата на Orsted поскъпнаха с 4,5%, а тези на Evotec прибавиха 3,5% към стойността си, след като Deutsche Bank повиши рейтинга на германската биотехнологична фирма.

Цената на акциите на Societe Generale се повиши с 2,1%, след като кредиторът се споразумя да продаде Société Générale Marocaine de Banques и La Marocaine Vie на мароканския конгломерат Saham Group за 745 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още