IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Болерон" пуска базиран на AI застрахователен асистент на български език

Дружеството отчита ръст на продадените полици и премийния приход през първото тримесечие

15:06 | 24.04.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Софтуерната платформа за продажба на застраховки „Болерон“ АД ще пусне скоро застрахователен асистент, базиран на ChatGPT, на български език.

Бета версия на чатбота ще се появи през май, коментира главният изпълнителен директор на дружеството Александър Цветков по време на уебинар за инвеститорите.

Асистентът е обучен на базата на Кодекса по застраховането и документите на всички застрахователни компании в България, поясни той.

Цветков представи и нов продукт, който дружеството предлага отскоро - застраховка живот, свързана с инвестиционен фонд, който се добавя към застраховките „Гражданска отговорност“, каско, имущество, при пътувания и др., които компанията предлага, за да се възползва от по-широкия ръст на животозастраховането.

Финансово представяне през първото тримесечие

През първото тримесечие на годината от „Болерон“ са сключили 3547 сделки за застрахователни полици. Премийният приход възлиза на 635 078 лева. За сравнение, през първото тримесечие на 2023 г. броят полици е 1861, а премийният приход възлиза на 274 414 лева, т.е. при броя полици увеличението за една година е почти двойно, а при премийният приход – малко над два пъти.

Дружеството планира за следващите 12 месеца да постигне 3 млн. евро премиен приход, от които 1,5 млн. лева да дойдат от онлайн продажби, 1 млн. евро – от партньори (телекоми), и още 500 хил. евро – от фирмено застраховане.

Данните от началото на второто тримесечие показват, че ръстът на приходите се ускорява, коментира Александър Цветков.

Що се отнася до плановете за експанзия и развитие, той посочи, че се водят преговори за интеграция със застраховател в Румъния. За момента обаче дружеството не може да обяви повече подробности.

Предвижда се също така увеличаване на функционалностите в мобилното приложение, да се автоматизира клиентското обслужване, както и да се предложат още няколко нови продукта. Ще се структурира и нов процес за имущественото застраховане.

„Болерон“ осъществи първото първично публично предлагане на пазар beam на БФБ за годината и набра почти 3,2 млн. лева от инвеститорите при цел 4 млн. евро. Компанията планира да използва средствата за разширяването на дейността си в България, Румъния и Гърция.

Акциите на дружеството се търгуват на БФБ от 12 март.

Свързани компании:

Болерон АД (акции 2024 г.)(BLRN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още