IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на какаото отново се разколебаха

Флуктуациите обаче са по-малки в сравнение с големите скокове и спадове напоследък

16:05 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на какаото отново се разколебаха, но сравнително по-спокойно, отколкото напоследък, докато липсата на ликвидност подхранва екстремните движения. Кафето арабика продължава да поетинява, пише Bloomberg.

Какаото се колебаеше между ръст от 2,2% до спад от 3,3% в Ню Йорк в сряда. Това следва бурното начало на седмицата, в рамките на което фючърсите в един момент се сринаха с близо 27%, насочвайки се към най-големия си двудневен спад в историята, преди да запишат ръст във вторник.

Историческата криза с предлагането, предизвикана от слабата реколта в Западна Африка, доведе до скок на цените тази година, като миналия месец фючърсите достигнаха исторически връх от близо 12 хил. долара за тон. Ралито обаче направи по-скъпо поддържането на позиции и накара инвеститорите да се оттеглят от пазара, ограничавайки ликвидността и оставяйки какаото уязвимо на огромни ценови движения.

Движението на цената на какаото. Графика: Bloomberg L.P. Движението на цената на какаото. Графика: Bloomberg L.P.

Последно цената на какаото беше с 2,5% надолу до 9047 долара в Ню Йорк. Цената достигна 7756 долара във вторник – най-ниското ѝ ниво от повече от месец.

Пазарът на кафе

Кафето арабика поевтиня с 1,1% до 2142 долара за паунд, след 4,8% спад във вторник. Видът кафе, предпочитано от вериги като Starbucks, е под натиск от обемните доставки от най-големия износител Бразилия.

Търсенето обаче може да изглежда по-слабо, след като Starbucks заяви, че приходите ѝ от продажби са спаднали за първи път от 2020 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още