IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено празничната сесия на 1 май

Цената на петрола се срина заради опасения за свито търсене

20:04 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещият индекс на европейските фондови пазари Stoxx 600 загуби 0,11% и затвори сесията на ниво от 504,31 пункта като повечето борси на Стария континент почиват днес (1 май). Индексът на Лондонската фондова борса (LSE) - FTSE 100, загуби 0,28% до 8121,24 пункта. Това е вторият пореден ден със загуби за индикатора, отбелязва Market Watch.

Пазарите са в очакване на решението на Федералния резерв за лихвата в САЩ на фона на по-висока от очакваното инфлация в страната. Данните за трудовия пазар също не подсказват, че институцията ще пристъпи към намаляване не лихвите.

Търговията в Европа е под знака и на финансовите отчети. На представянето на индексите натежаха акциите на Aston Martin, чиято цена намаля с почти 7% до 52-месечно дъно, сочат данните на CNBC. Компанията за луксозни автомобили съобщи за удвояване на загубите, след като спря производството на култови свои модели в очакване на представянето на нови през 2024 година.

Фармацевтичната GSK обаче отчете ръст на цената на акциите си от почти 2%.

Цената на петрола се срина след публикуването на данните за ръст на търговските резерви от петрол в САЩ - със 7,3 млн. барела до 461 млн. барела. Търговците разчетоха данните на Администрацията за енергийна информация като сигнал за свито търсене през последната седмица. Така цената на петрола загуби повече от 3% до 7-седмично дъно.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува под нивото от 80 долара - малко над 79 долара за барел. Европейският сорт "Брент" достигна цена от 83,79 долара за барел към края на европейската сесия. От началото на годината цената на петрола се  е повишила с около 9 на сто, сочат изчисленията на Ройтерс.

На валутните пазари търговията с еврото се извършва при 1,0671 долара за брой. Един британски паунд се разменя за 1,248 долара.

Цената на златото се повишава с 0,5% до 2314,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още