IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след ново покачване на цените от Саудитска Арабия

Saudi Aramco е повишила официалната продажна цена за юни на водещия си сорт Arab Light

09:45 | 06.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпва в понеделник след седмично понижение на цената, след като Саудитска Арабия повиши цените за Азия за трети пореден месец, сигнализирайки увереност в политиката на ОПЕК+ за намаляване на доставките, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху двата водещи сорта петрол поскъпват с 0,6%, като цената на европейския сорт Брент достига до 83,44 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI се търгува за 78,60 долара за барел.

Цената на водещите петролни фючърси Брент и WTI през последните няколко месеца. Графика: Bloomberg LP Цената на водещите петролни фючърси Брент и WTI през последните няколко месеца. Графика: Bloomberg LP

По-рано стана ясно, че саудитската Saudi Aramco е повишила официалната продажна цена за юни на водещия си сорт Arab Light с 90 цента до 2,9 долара за барел над бенчмарковите цени. За сравнение очакванията в проучване на Bloomberg бяха за 60 цента.

Миналата седмица цената на петрола се сви на фона на надеждите за облекчаване на конфликта в Близкия изток. Прец почивните дни обаче от „Хамас“ повториха исканията си за прекратяване на войната в Газа в замяна на задържаните заложници, но израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли такава възможност, посочва Ройтерс.

Израелски военни вече започнаха евакуирането на цивилни от Рафах, съобщават местни медии. Това може да е началото на дългоочакваната атака срещу града.

В същото време групата на ОПЕК и съюзниците ѝ се очаква да продължат с намаляването на предлагането и през втората половина на годината, когато се срещнат отново следващия месец. В същото време страни като Ирак и Казахстан, които изостават със съкращенията, очертаха плановете си за това как ще намалят количествата в съответствие с вече договорените квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
скъпият петрол е добра новина . по-малко продажби за сатрапиите , повече електрички по пътищата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още