IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какаото поскъпна с близо 20% за два дни

Слабата реколта в Западна Африка изправи света пред поредния дефицит

14:29 | 08.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Какаото поскъпна на стоковата борса в Ню Йорк, което допринесе за най-големия му ръст от 1999 г. насам. Пазарът, обхванат от сериозен недостиг, продължава да е нестабилен, предаде Bloomberg.

Фючърсите върху суровината поскъпнаха с 5,4% в сряда и са напът да се повишат за два дни с повече от 19 на сто, обръщайки значителния спад от миналата седмица.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

По данни на The Hightower Report въпреки че неотдавнашните дъждове в Западна Африка облекчиха притесненията за добива, фермерите са притеснени от щетите, причинени от предходните горещини. Слабата реколта в ключовия регион изправи света пред поредния годишен дефицит. Запасите от какао, съхранявани в пристанищата на САЩ, също намаляват и достигат тригодишно дъно.

Трейдърите следят и доставките от Западна Африка, които се забавиха поради затруднения в прибирането на реколтата. Най-големият производител - Кот д'Ивоар - съобщи, че може да компенсира износителите за договорите, които са били разсрочени, но не и за пълния тонаж, който се търси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още