IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата порция корпоративни отчети окрили борсовите индекси в Европа

Пазарите реагираха и на решението на шведската централна банка да понижи основните си лихви за първи път от осем години

19:45 | 08.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на поредната порция корпоративни отчети, съобщава CNBC. Негативните икономически данни не успяха да помрачат настроенията на инвеститорите.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,34% до 515,77 пункта.

Германският индекс DAX отчете ръст от 0,37% до 18 498,38 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 55,73 пункта, или с 0,69%, до ниво от 8131,41 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,49 на сто до 8354,05 пункта.

Акциите на германския производител на луксозни превозни средства BMW AG поевтиняха с около 3%, след като компанията отчете по-ниска от очакваното тримесечна печалба на фона на по-високите производствени разходи.

Цената на книжата на Siemens Energy се повиши с 12,8 на сто, след като групата повиши насоките си за цялата година, подкрепена от силното представяне на бизнеса с доставка на енергия.

Междувременно шведската централна банка понижи основните си лихви за първи път от осем години – знак за различията в паричната политика между САЩ и Европа.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 8 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 8 май.

Пазарите реагираха и на новите данни за германското промишлено производство, което се свива за първи път тази година. Производството е намаляло с 0,4% през март спрямо февруари заради спад при потребителските и междинни стоки и енергоносителите, сочат нови данни на Федералната статистическа служба. За сравнение, анализатори, анкетирани от Bloomberg, очертаваха дори по-мрачна картина и спад от 0,7 на сто.

В Испания промишленото производство се понижава за първи път за последните три месеца, тъй като свиването при производството на електроенергия се е задълбочило. Промишленото производство в страната се е понижило през март с 1,2 на сто на годишна основа след растеж от 1,3 на сто през февруари. На некоригирана база промишленото производство е намаляло с 11,3 на сто спрямо миналата година и увеличение с 4,3 на сто през предходния месец.

Показателят за Нидерландия също показва спад, като понижението тук отчита най-бързия си темп от над три и половина години. Промишленото производство е намаляло с 6 на сто на годишна основа през март, което е по-бърз темп от спада с 2,8 на сто през предходния месец. Това е най-рязкото свиване от юни 2020 г., когато производството се е понижило със 7,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още