IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Неохим“ и „Евро Ферт“ готвят 5-годишна сделка за дистрибуция на амониев нитрат за над 640 млн. лв.

Акционерите трябва да одобрят сключването на договора, преди да бъде подписан, на общо събрание, насрочено за 21 юни

08:18 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Неохим АД
Снимка: Неохим АД

„Неохим“ АД и вторият по големина акционер в дружеството (който притежава 24,03% от акциите на „Неохим“) – „Евро Ферт“ АД, ще сключат петгодишен договор за дистрибуция на произведения от публичната компания амониев нитрат. Според независим оценител сделката е на стойност над 648,3 млн. лева, като „Евро Ферт“ ще осъществява продажбите на над половината от производството на амониев нитрат на „Неохим“.

Отделна сделка с „Асенова крепост“ АД – също за период от пет години, но от датата на сключване на договора, предвижда „Неохим“ да купува различни полимерни опаковки от предприятието за над 10,7 млн. лева също според оценка на независим оценител.

И двете сделки трябва да бъдат одобрени от акционерите на предстоящото редовно годишно общо събрание на „Неохим“, което ще се състои на 21 юни в Димитровград. Материалите за заседанието са публикувани на сайта x3news.com.

Производителят на торове няма да изплаща дивидент на акционерите за 2023 г., въпреки че разполага с над 189,4 млн. лева неразпределена печалба от минали години. Предвижда се с резервите да се покрие загубата от 2023 г. в размер на над 35,3 млн. лева.

Дистрибуция чрез независим търговец

„Евро Ферт“ се предвижда да действа като независим търговец и няма да има представителни права по отношение на „Неохим“, според мотивирания доклад на ръководството на „Неохим“, публикуван като част от пакета документи за предстоящото общо събрание.

Срокът на договора е пет години – от 1 януари 2025 г. до 31 декември 2029 г., като документът ще бъде подписан след гласуването му от акционерите.

Цената на амониевия нитрат ще се определя текущо от „Неохим“, като ще има дистрибуторска отстъпка, която ще се определи в договора. При промяна на пазарната цена с над 30% ще се предоговаря отстъпката, посочват от „Неохим“. Плащането на торовете ще се осъществява предварително, при подаването на поръчка, най-късно до момента на предаване на стоката.

„Неохим“ посочва, че не се обвързва само с този дистрибутор – предприятието ще може само да продава и разпространява амониев нитрат, както и да сключва договори с други дистрибутори.

„Инженерингсервиз София“ ООД е осъществило независима оценка на пазарната стойност на сделката. Според компанията тя е на стойност малко над 648,3 млн. лева за целия срок на договора, в които почти 583,5 млн. лева е стойността на сделката, а над 64,8 млн. лева са отстъпките за дистрибуцията. Данните се базират на финансовия отчет на „Неохим“ към края на 2023 г. при приета цена от 650 лева за тон и норма на дисконтиране за целите на оценката в размер на 7,72%.

Договор за опаковки

Договорът с „Асенова крепост“ се предвижда да е за период от 5 години от датата на сключването му, след получено одобрение от акционерите.

Договорът обхваща пет групи продукти – тъкани торби от полипропилен и полиетилен, гъвкави тъкани контейнери, гъвкави полипропиленови слингове, полипропиленов канап и полиетиленови етикети. Тъканите торби и гъвкавите тъкани контейнери ще се изработват целево за нуждите на „Неохим“.

Заради динамичните цени се предвижда „Неохим“ да прави конкретни запитвания и поръчки с изискуеми количества и срокове за изработка и доставка, с конкретна оферта съобразно текущите пазарни цени.

Независимият оценител на тази сделка е същият – „Инженерингсервиз София“, като се изчислява, че стойността ѝ е в размер на 10,728 млн. лева.

Дневен ред на общото събрание

Акционерите ще гласуват обичайните точки – годишният индивидуален и консолидиран финансов отчет на „Неохим“ за 2023 г., докладите на ръководството и одита, както и ще изберат одитор за 2024 г. – предлага се това да е „Грант Торнтон“ ООД.

Това ще е първата от три години насам без дивидент за акционерите на „Неохим“, след като дружеството реализира над 35,3 млн. лева загуба за 2023 г. и стопи кеша си до под 9 млн. лева.

Индивидуалният отчет на компанията за първото тримесечие обаче показа, че тя е започнала да наваксва изоставането. Продажбите продължават да намаляват, още повече, че за значителна част от периода дружеството беше затворено заради авария и планов ремонт, но намалява и загубата, а изгореният кеш частично се възстановява.

В последната година акциите на „Неохим“ поевтиняват с над 38% в последната година, а пазарната капитализация възлиза на почти 52,6 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още