IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради намаляващите запаси в САЩ*

Вносът на "черно злато" в Китай бележи ръст на годишна база

09:23 | 09.05.24 г.
Снимка: Lisa Marie David/Bloomberg
Снимка: Lisa Marie David/Bloomberg

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, тъй като намаляването на запасите от суров петрол в САЩ на фона на нарастващия брой рафинерии и увеличаването на китайския внос през миналия месец на годишна база подкрепиха очакванията за по-голямо търсене от двете най-големи страни потребителки на „черно злато“ в света, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент за юли поскъпнаха с 31 цента, или 0,4%, до 83,89 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate за юни поскъпнаха с 39 цента, или 0,5%, до 79,38 долара за барел.

По данни на Администрацията за енергийна информация запасите от суров петрол в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, са намалели през миналата седмица с 1,4 млн. барела до 459,5 млн. барела. Това надхвърля очакванията на анализаторите за намаление с 1,1 млн. барела. Запасите се свиват, тъй като резултатът от дейността на рафинериите се е увеличил с 307 хил. барела на ден през периода.

Това доведе до нарастване на запасите от бензин с над 900 хил. барела до 228 млн. барела. В същото време запасите от дестилати, включително дизелово гориво и мазут, се увеличиха с 600 хил. барела до 116,4 млн. барела.

Доставките на „черно злато“ през април за Китай, най-големия вносител на петрол в света, са били 44,72 млн. метрични тона, или около 10,88 млн. барела дневно, според публикуваните в четвъртък данни на китайските митници. Това е с 5,45% повече от сравнително ниските 10,4 млн. барела дневно, внесени през април 2023 г.

Числото не отговаря на прогнозите и се сравнява с печалба от 5 млрд. долара година по-рано.

Междувременно надеждите за прекратяване на огъня в конфликта в Газа попречиха на цените на петрола да се повишават твърде рязко. По-рано през седмицата Вашингтон заяви, че преговорите би трябвало да помогнат за преодоляване на различията между Израел и „Хамас“.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още