IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays с рекордна годишна печалба

Британската банка планира да изкупи обратно акции за до 1 млрд. паунда и предложи дивидент от 6 пенса на акция за 2021 г.

15:12 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската банка Barclays Plc постигна най-голямата годишна печалба в историята си благодарение на засилената активност при сключването на сделки в края на годината, която компенсира спад на търговията с ценни книжа, предаде Bloomberg.

През четвъртото тримесечие печалбата от търговия на капиталовите пазари и консултантска дейност по сделки за сливания и придобивания се е повишила с 27% до 956 млн. паунда (1,3 млрд. долара) на годишна база. За годината тези банкови такси са нараснали до 3,7 млрд. паунда, което е най-високата им стойност поне от 2014 г.

Печалбата преди данъци на групата е нараснала до 1,47 млрд. паунда през тримесечието, повече от два пъти над резултата за същия период на предходната година и над очакванията, тъй като банката освободи повече средства, заделени по-рано по време на пандемията заради евентуални лоши заеми.

Годишната печалба преди облагане с данъци достига 8,4 млрд. паунда, което е най-високата сума в историята на банката.

Обезценките се "очаква да останат под нивата отпреди пандемията през следващите тримесечия предвид намалените необезпечени салда по заемите и подобрената макроикономическа перспектива", казват от банката.

Базираната в Лондон Barclays реализира по-голямата част от приходите си от корпоративно и инвестиционно банкиране, което означава, че е спечелила повече от своите конкуренти, фокусирани върху банкирането на дребно, благодарение на ръста при сделките и набирането на средства през последната година. Този бизнес обаче може да бъде нестабилен - приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност през четвъртото тримесечие са намалели с 33%, а от търговия с акции - с 8%.

Същевременно разходите, свързани с бонуси, са нараснали с 23% до 1,95 млрд. паунда на годишна база.

Банката обяви, че планира да изкупи обратно акции за до 1 млрд. паунда и предложи дивидент от 6 пенса на акция за 2021 г. Водещите банки в Европа, включително BNP Paribas и UniCredit, обявиха рекордни дивиденти за инвеститорите си през следващите месеци, след като отложиха плащанията при избухването на пандемията от Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още