IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще откриват сметки на украинци у нас по улеснен механизъм

Украинците могат да теглят пари в България от банковите си карти и да се разплащат за стоки и услуги през ПОС-терминали

19:01 | 07.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила.

Това съобщи Министерството на финансите след среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на Българската народна банка.

На срещата е дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България.

Според банките в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти Visa и Mastercard.

Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка.

Украинците могат да се разплащат за стоки и услуги в България през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украинска валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува украински гривни.

По този въпрос се очаква да бъде постигнато общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка, посочват от финансовото ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още