IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Банката на Русия са знак за централните банки по света

Мерките могат да ги накарат да преосмислят как и къде държат валутните си резерви

17:38 | 03.03.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Санкциите, наложени от западните власти на Руската централна банка, си заслужаваха. Но те могат да накарат други централни банки да преосмислят как и къде държат валутните си резерви, пише за Financial Times Осмен Манденг, гостуващ сътрудник на London School of Economics.

Резервите на централните банки са най-добрият фонд за черни дни, съхраняван като застраховка за борба с пазарните сътресения. Те също така са големи.

Световните монетарни власти са натрупали съвкупни валутни резерви от около 13 трлн. долара, или 14 процента от световния БВП. Смята се, че най-големи суми държат Китай, Япония, Швейцария, Индия, Тайван, Хонконг, Русия, Южна Корея, Саудитска Арабия и Сингапур. Смята се, че тази група разполага с около 9 милиарда долара, за да защитава валутите си, включително за покриване на чуждестранни задължения.

Резервите се държат предимно под формата на ценни книжа от висок клас, обикновено държавен дълг, деноминирани във валутите, използвани най-много в международните финансови транзакции. Според последните данни на МВФ 59% от резервите се държат в ценни книжа, деноминирани в долари, 20% - в евро, 6% - в йени, 5% - в паунди, а останалите - в други валути. Американските ДЦК се считат за най-държания валутен резервен актив. В края на 2021 г., въз основа на данни на Министерството на финансите на САЩ, чужденците са държали около 7,7 трилиона долара в дълг на САЩ, или една трета от общия. Най-големите притежатели са Япония и Китай.

Като големи клиенти, отношението на централните банки към държането на държавни облигации, деноминирани в долари, е важно. Те наистина имат значение дотолкова, че през 2009 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън се почувства длъжна да напомни на китайците, че американският дълг продължава да бъде безопасен. Санкциите, наложени срещу Банката на Русия, сега може да предизвикат преосмисляне.

В момента ценните книжа, които централните банки притежават, обикновено се съхраняват в централни депозитари на ценни книжа (CSD), често в страната на емитента или при голям международен CSD. Държавните облигации обикновено се търгуват „на гише“, но минават клиринг чрез централни контрагенти (CCP). Достъпът до ценните книжа зависи от разпоредбите, регулиращи CSD, а често и CCP, и обикновено зависи от местните условия.

Американските ценни книжа се съхраняват в и прехвърлят чрез националната счетоводна система (NBES), управлявана от Федералния резерв, която действа едновременно като CSD и фискален агент на Министерството на финансите на САЩ. Повечето сделки с американски ДЦК се уреждат на база „доставка срещу плащане“, при което ценните книжа се депозират по електронен път в сметката на получаващата институция в NBES, а съответното плащане се отчита в сметката на изпращащата институция във Фед. Наскоро имаше натиск (чрез Депозитарната тръстова и клирингова корпорация и нейното дъщерно дружество, Клиринговата корпорация за инструменти с фиксиран доход) за усъвършенстване на централизирания клиринг с цел намаляване на кредитния риск и този на контрагента посредством нетиране между членовете на CCP.

Малкият брой институции, управляващи пазара на активите, които са основа на валутните резерви, сочи значителни зависимости. От една страна, той носи важни предимства при осигуряването на ефективна пазарна инфраструктура за търговия. Но високата концентрация на пазарни участници предполага, че само няколко субекта контролират основните транзакциите, които определят достъпа и прехвърлянето на ценните книжа.

Макар да се смята, че Русия държи само малко държавни облигации на САЩ, тя все още има около 300 милиарда долара валутни резерви, държани в други ценни книжа. Санкциите, наложени от САЩ и ЕС, сега й пречат да използва по-голямата част от тях.

Ако им бъде отказан достъп, централните банки по целия свят могат да преразгледат полезността на валутните резерви и условията, при които те се държат.

Страхът сред централните банки да не могат да получат достъп до необходимите ресурси в чужбина не е нов. От 2013 до 2017 г. Бундесбанк, която не е очевиден обект на санкции, репатрира във Франкфурт около 300 тона злато от Ню Йорк и 374 тона от Париж с цел да държи повече от половината от златото си в собствени хранилища, за „изграждане на доверие у дома”.

Ако други наистина последват Бундесбанк в репатрирането на резерви, това може да предизвика отлив от съществуващата днес инфраструктура на централизирания финансов пазар. Това носи риск от фрагментация на пазара и може да подкопае ефективното управление на обезпеченията. Но също така би осигурило комфорт, че ценните книжа могат да бъдат достъпни по всяко време. Ако 300 милиарда долара могат внезапно да изчезнат, някои централни банки и вероятно други големи инвеститори може да видят новата ситуация като справедлив компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
А какво се чува, че Русия минава към златния стандарт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
https://twitter.com/peterliakhov/status/1499341576518217730?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499341576518217730%7Ctwgr%5Ehb_2_8%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.redditmedia.com%2Fmediaembed%2Fliveupdate%2F18hnzysb1elcs%2FLiveUpdate_4362ba12-9b22-11ec-84cf-26c499340b03%2F0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ако Русия започне да се компенсира с всичко чуждо на своя територия, сумата ще надхвърли трилион и кусур долара. Да продължават да крадат. После да ни реват " А нам за шо?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Как мислиш, елементарни човечета като Лиз Трас или Фондералабама дали могат да схванат и 1/5 от това, което си написал? А да го осмислян в дълбочина? А последиците? До момента ТИЯ положиха невероятни усилия за възстановяването на икономиката и промишлеността на Русия. Сега продължават, защото пак очакват да се случи нещо, в съответствие със собствената им пропаганда. Нерядък случай в историята, показващ кой е най-честата жертва на една безумна пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Minka
преди 2 години
Импе, не пиши таквиз работи, че ще те обвинят за руски шпионин или поне, че водиш пропаганда за тях, и ще ти спрат достъпа тук. А иначе: AT CURRENT OIL PRICES, RUSSIA IS MAKING $1.1B PER DAY IN SALES
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Да не ме подгони "юристката" за манипулации... И това са официалните цифри.How many war veterans are homeless in the US?The U.S. Department of Veterans Affairs estimates that 131,000 veterans are homeless on any given night1. And approximately twice that many experience homelessness over the course of a year.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Тц.... тц.... Лошото жуже какви компенсации ще дава за своите военни. Във великий САЩ, ветераните ги изхвърлят на улицата. Толкоз.... ценности....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Това, което направиха западните банки е, че ОГРАБИХА Русия. Да, оттук нататък всяка държава ще се замисли дали да си съхранява парите при крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/9LWtPSpQ5rI >> той много се уплашил Путин ве, вижте как трепери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Aбе пълни идиотщини сътворяват световните, но най-вече европейските лидери. Никакви санкции не са необходими и трябва търговията да си върви. ЕС-Русия са съседи и трябва да произвеждат и търгуват със пълна пара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още