IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по новите депозити на фирми и домакинства тръгнаха нагоре през август

Обемът на спестяванията обаче се движи разнопосочно през миналия месец, отчете БНБ

16:28 | 27.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите депозити на фирмите и домакинствата по сключени договори с банките през август се вдигат на месечна и годишна база, отчете Българската народна банка (БНБ).

От данните се вижда, че обемът на спестяванията на бизнеса в левове с договорен матуритет в левове расте на годишна база през август, но отбелязва месечен спад от 30,4%. При домакинствата обемите на депозитите намаляват в сравнение с година по-рано и месец юли, с изключение на тези, направени в евро, при които има месечен ръст от 25%.

Фирмени спестявания

В централната банка изчисляват, че през август в сравнение с юли средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове се увеличава с 0,33 пр.п. до 0,09%, а по тези в евро – с 0,35 пр.п. до 0,07%.

Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро се повишават с 0,01 пр. п. до 0,00%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава за месец с 30,4% (38,8 млн. лв.) до 88,7 млн. лв., а по тези в евро се повишава с 52,4% (26,7 млн. лв.) до 77,6 млн. лв.

Депозити на домакинства

През август средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове нараства на месечна база с 0,04 пр.п. до 0,17%, а по тези в евро – с 0,09 пр.п. до 0,22%.

Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро се запазват на нива от 0,00%.

Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро остават на нива съответно 0,12% и 0,17%, каквито бяха и през юли.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове намалява за месец с 9,1% (10,7 млн. лв.) до 106,6 млн. лв., а по депозитите с договорен матуритет в евро се увеличава с 25% (25,8 млн. лв.) до 129,2 млн. лв. За година обемът по депозитите в левове бележи спад от 25,5%, а в евро - с 0,2%.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО ДЕПОЗИТИ С ДОГОВОРЕН МАТУРИТЕТ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА
депозити Източник: БНБ депозити Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още