IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските банки се отказаха от руската платежна система „Мир“ 

Ердоган позиционира Турция като посредник и помогна за осигуряването на споразумения за възобновяване на доставките на зърно

14:00 | 28.09.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турските банки планират да напуснат платежна система, използвана от руснаци, драматичен пример за това как вторичните санкции на САЩ принуждават страните да се дистанцират от Москва.

Тримата заемодатели, единствените в Турция, които все още обработват трансакции, направени с руските карти "Мир", решиха във вторник да се оттеглят, каза пред Bloobmerg високопоставен турски служител, пожелал анонимност, тъй като информацията не е публична. 

Министерството на финансите на Турция отказва коментар.

Решението на Turkiye Halk Bankasi AS, TC Ziraat Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO да спрат да използват „Мир" бележи обрат в турската позиция относно санкциите, насочени към Русия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган извършва деликатен акт на балансиране, откакто инвазията на Русия в Украйна започна през февруари. Той се въздържа от участие в санкциите, обявени от САЩ и Европейския съюз, и се среща и преговаря с руския президент Владимир Путин.

Но позицията на турския президент започна да показва признаци на фина промяна, откакто той пътува до САЩ за годишните срещи на ООН миналата седмица.

Веднага след завръщането си Ердоган привика своите висши служители, включително министъра на финансите Нуреддин Небати, за да обсъдят алтернативите на "Мир". Същия ден говорителят на Ердоган Ибрахим Калин излезе по национален телевизионен канал, за да заяви, че Турция е твърдо на страната на Украйна във войната, като призова Русия да се оттегли от окупираните от нея територии.

Решението е взето и след прилив на голям брой руски граждани в Турция, тъй като инвазията в Украйна накара хората, особено богатите, да напуснат Русия. Руснаците оглавиха класацията на Турция за месечни продажби на жилища на чужденци през април за първи път и оттогава са най-големите чуждестранни купувачи всеки месец. 

Подобно решение за отказ от „Мир“ взе през миналата седмица Узбекистан заради опасения, че ще се нарушат западните санкции. В страната решението бе картите "Мир", издадени от центъра за междубанкова координация Uzbank, да продължат да работят, но не и тези в Русия.

Няколко банки в Казахстан, Таджикистан и Виетнам взеха същото решение, предупредени, че Държавният департамент може да наложи санкции. На същото се съгласиха турските частни "Ишбанк" и "Денизбанк". Дори само решението на "Ишбанк" бе тежък удар за Русия - това е най-голямата банка в Турция, а към Анкара се пренасочи голям поток сделки с Русия след началото на войната в Украйна.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: 0pk И да е. кво ви пука уе.Нали са най-великите и вселена сами по себе си твоите идоли? Накрая ще се окажат там,където трябваше да са отдавна, а именно на бунището...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Изнасянето на перални , съдомиялни , санитарен фаянс и пр. от къщята на хората в съседни държави има цена ... :))) ... Те така както крадат на хората царевицата , житото , тракторите и желязната руда , така ще крадат и от банките ... Да си се оправят там с рублите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk Големия жандарм е шантажирал Китай, нова опорка или изззглупе безда искаш... оу кей! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: zelka007 и всички доброволно, без никакъв шантаж от светония жандарм. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хаха ... Чайниците спряха да бачкат с крадците на съдомиялни машини , чета Казахстан , Узбекистан , Виетнам ... :))) ... Тотална изолация ... Но на тях така си им харесва , те са си самодостатъчни , имат си "импортозамещение" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още