IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Credit Agricole надхвърли прогнозите въпреки отлива на активи

Подобно на повечето европейски банки кредиторът успява да се възползва от нарастващите лихви и отбелязва силен ръст на корпоративните заеми

10:06 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският кредитор Credit Agricole се присъединява към европейските си конкуренти, отчитайки по-висока от очакваното печалба за третото тримесечие в резултат основно от ръст на корпоративните заеми и приходи от потребителско финансиране, които компенсират средствата, изтеглени в мениджъра му на активи Amundi, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба на Credit Agricole през третото тримесечие възлиза на 1,35 млрд. евро, което е с 3,6% по-малко на годишна база, но над средната прогноза за 1,17 млрд. евро според анкета сред анализатори на Refinitiv благодарение на еднократни ефекти, например продажбите на застрахователния бизнес La Medicale.

Amundi, чийто мажоритарен дял се държи от банката, миналия месец отчете нетни изходящи потоци от 12,9 млрд. евро за третото тримесечие, ударен от слабите пазари и опасенията за икономическите перспективи заради войната в Украйна.

Credit Agricole, подобно на повечето европейски банки обаче, успява да се възползва от нарастващите лихви и отбелязва силен ръст на корпоративните заеми – 15,4%, и на потребителското финансиране – 12,6%, за тримесечието.

Приходите от капиталовите пазари и инвестиционното банкиране, които подкрепиха конкурентите, възползвали се от пазарната волатилност, обаче са намалели с 5,7% през тримесечието.

„На глобално ниво имаме по-нисък профил към риска от конкурентите, което означава, че може да се възползваме по-малко от волатилността“, каза заместник-главният изпълнителен директор Ксавие Муска.

В отделно изявление SAS La Boetie – холдинговата компания, която е основен акционер в Credit Agricole, каза, че ще изкупи до 1 млрд. евро от акциите на банката до края на първото полугодие на 2023 г., което вероятно ще подкрепи цената на акциите. Банката заяви, че това няма да увеличи дела на холдинговата компания в Credit Agricole над 65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още