IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SocGen надви оценките благодарение на силната търговия с дълг

Банката е в процес на смяна на ръководството, като главният изпълнителен директор ще бъде заменен през следващата година

09:48 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Societe Generale отбеляза ръст на търговията с дълг през третото тримесечие и печалба при търговията с акции, където конкурентите изпитват трудности. Така нетната печалба на банката се оказа с почти 50% по-висока спрямо оценките на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Приходите от търговия с фиксирана доходност и валути на базираната в Париж банка са скочили с 34% през трите месеца до края на септември, надвивайки резултата на конкурента си BNP Paribas и средния ръст от 23% на големите банки от Wall Street. Неочакваното увеличение от 1% на търговията с акции е повишила нетната печалба до 1,5 млрд. евро спрямо оценки за малко над 1 млрд. евро.

За европейския банков сектор по-високите приходи от търговия с дълг и кредитиране миналото тримесечие са помогнали да се компенсират спадовете в търговията с акции и сключването на сделки. Подкрепени от острото увеличение на лихвите от централните банки, Deutsche Bank заяви, че е постигнала най-голямата си печалба от над десетилетие, а UniCredit се противопостави на опасенията за рецесия, повишавайки перспективите си.

Третото тримесечие бе „белязано от увеличаващи се приходи, продължаващ контрол на оперативните разходи и ограничени разходи за риск, като същевременно поддържахме разумна политика на провизии“, заяви главният изпълнителен директор на SocGen Фредерик Удеа в съобщение.

Банката е в процес на смяна на ръководството, като Удеа ще бъде заменен от Славомир Крупа през следващата година. Банката, която се сблъска с многомилиарден удар по-рано тази година след излизането си от Русия, през август очерта нови цели за приходи и обеща по-висока рентабилност, докато нарастващите лихвени проценти и глобалното рали на търговията повишават приходите.

Освен това кредиторът слива вътрешните си мрежи Societe Generale и Credit du Nord, стратегическа промяна, която включва съкращения на хиляди работни места. От банката потвърдиха, че юридическото приключване ще се случи на 1 януари.

Очаква се назначаването на шефа на инвестиционната банка Крупа да постави началото на по-широка промяна в ръководството, тъй като 15-годишното управление на Удеа завършва с напускания на лица от висшия мениджмънт. Късно в четвъртък кредиторът заяви, че е назначил Стефан Ландон за главен директор по риска, който заменя напускащия Садиа Рике.

Подобно на конкурентите си, SocGen се възползва от предимствата на повишаването на лихвените проценти на централните банки с по-високи приходи, идващи от нейните кредитни операции. Приходите на международното звено за банкиране на дребно на кредитора отбелязват увеличение от 6%. Приходите на мрежите за банкиране на дребно във Франция обаче, където ипотеките с фиксиран лихвен процент затрудняват банките да получат незабавен тласък от по-високите лихви, са се увеличили само с 0,5%.

Ключовото подразделение за търговия с акции бележи ръст на приходите до 806 млн. евро, което е над очакванията на анализаторите. Представянето е по-добре от средния спад от 13% на големите банки от Wall Street.

По-малкото подразделение за търговия с фиксирана доходност отчита увеличение на приходите до 538 млн. евро, тъй като волатилността, предизвикана от растящите лихвени проценти, е подкрепила представянето на сектора през третото тримесечие.

Кредиторът заяви, че очаква съотношението между разходите и приходите да бъде под 64% за 2022 г., след като преди това прогнозира да е между 64 и 66%. Банката е заделила 456 млн. евро за покриване на потенциално влошени заеми, което е под прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още