IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият президент на Бундесбанк оглавява надзора на Commerzbank?

Ако бъде избран, Йенс Вайдман ще наблюдава втория етап от трансформацията на банката

11:30 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бившият президент на Бундесбанк Йенс Вайдман по всяка вероятност ще оглави надзорния съвет на Commerzbank. Вайдман ще бъде предложен за избор в надзорния орган на годишното общо събрание на 31 май и след това ще поеме поста на председател, съобщи втората по големина банка в Германия. Хелмут Готшалк, председател на надзорния съвет, е уведомил представителите на акционерите в изпълнителния комитет и комитета по номинациите, че след годишното общо събрание вече няма да може да изпълнява функциите на председател на надзорния съвет поради възрастта си. 71-годишният Готшалк е предложил Вайдман за свой наследник със съгласието на Федералното министерство на финансите, предава DPA.

„Радвам се, че в лицето на бившия президент на Бундесбанк д-р Вайдман успяхме да привлечем личност, която се ползва с голямо уважение във финансовия сектор, за да се кандидатира за член на Надзорния съвет и която, ако бъде избрана, ще може да оглави Надзорния съвет", обясни Готшалк. Встъпването в длъжност на Вайдман подлежи на одобрение от страна на отговорните органи. Готшалк пое поста председател на Надзорния съвет на Commerzbank през април 2021 г. Преди това, от 2010 г. до 2018 г., той ръководи надзорния съвет на DZ Bank.

Строг курс на строги икономии

В условията на Commerzbank експертният опит и репутацията на Вайдман в международния финансов сектор го правят идеалния ръководител на надзорния съвет, който да наблюдава втория етап от трансформацията на банката. За да върне банката към стабилен курс на печалба, главният изпълнителен директор на концерна Манфред Кноф инициира мащабно преструктуриране през миналата година. То има за цел да намали разходите, да модернизира структурите на банката и да ги направи по-ефективни. От бившите 1000 клона през следващата година ще останат 400. Междувременно бе съобщено, че планираното съкращаване на 10 000 работни места е до голяма степен осъществено.

В началото на годината Вайдман беше заменен начело на Бундесбанк от Йоахим Нагел. Вайдман оглавяваше германската централна банка в продължение на десет години, от 2011 до 2021 г., и беше член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подобно на своите предшественици начело на Бундесбанк той се застъпваше за парична политика, строго ориентирана към валутна стабилност.

Вайдман, който има докторска степен по икономика, стана най-младият ръководител на Бундесбанк през май 2011 г., само няколко дни след 43-ия си рожден ден. През 1997 г. завършва докторантурата си в университета в Бон - негов втори изпитващ е по-късният президент на Бундесбанк Аксел Вебер. Преди да премине в Бундесбанк, Вайдман е личен представител на тогавашния канцлер Ангела Меркел за икономическите срещи на върха на страните от Г-8 и Г-20. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още