IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще събира повече данни от лизинговите, инвестиционните и компаниите за „бързи“ заеми

Банковият регулатор промени Наредба № 17 и разшири изискванията към статистическата отчетност

18:49 | 23.02.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) промени Наредба № 17, като разшири изискванията към статистическата отчетност на лизинговите дружества, дружествата, специализирани в кредитиране, и дружествата за секюритизация.

Промените са свързани основно с увеличение на броя събирани балансови показатели и добавяне на нови характеристики, според техния географски и секторен обхват, съобщи пресцентърът на БНБ.

За да се намали тежестта на докладване на отчетните единици, отпадат и част от събираните досега показатели, които засягат разпределението на кредитите на фирмите според икономическата дейност на кредитополучателя. От централната банка уточняват, че тези данни ще се събират при отчетността за заемите и кредитния риск.

Промените, които прави банковият регулатор, са в съответствие в европейското законодателство, което се отнася до регламент на Европейската централна банка, и засяга статистика с отчета на активите и пасивите на дружествата със специална инвестиционна цел, занимаващи се със секюритизационни транзакции.

Централната банка спазва и Насоки на ЕЦБ при отчитането на статистическа информация за финансови посредници, различни от парично-финансови институции.

От 1 януари 2024 г. БНБ се задължава да спазва Насоките на Европейския банков орган за допълване на оценката при преструктуриране на кредитни институции. С тези изисквания трябва да се съобразяват институциите и органите за преструктуриране, като се има предвид, че те влязоха с европейска директива в националната рамка със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още