IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да улесни процеса на ликвидация на малките и средни банки

ЕК предлага използването на национални схеми за гарантиране на депозитите за финансиране на закъсалите кредитори

22:00 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) иска да улесни процеса на ликвидация на банките със среден размер, които фалират, като използва национални схеми за гарантиране на депозитите за финансиране, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

В проектопредложение, което ще бъде представено в средата на април, Европейската комисия (ЕК) планира да улесни използването на тези средства за преодоляване на проруските при банките, които нямат достатъчно резерви, и за избягването на привличането на ненадеждни вложители, посочват източниците.

Опцията ще бъде ограничена до банки, които ще напуснат пазара.

Европа представи нови правила за фалиращите банки, за да избегне повторението на финансираните от данъкоплатците спасителни програми, които последваха финансовата криза от 2008 г.

И все пак стриктната рамка за спасяване – при която незастраховани вложители с над 100 000 евро депозити могат да бъдат принудени да поемат част от загубите – не работи добре на практика. По-големите кредитори могат лесно да издават акции или облигации, но системата не се справя достатъчно ефективно с риска, породен от малките или средните банки.

Европейските служители работят по въпроса от години, но усилията им се сдобиват с друг фокус, след като бързото покачване на лихвените проценти предизвика колапса на няколко по-малки банки в САЩ. Въпреки че това бяха специални случаи, инвеститорите се питат дали кредиторите в Европа биха могли да се сблъскат с подобни последици.

Средствата за гарантиране на депозитите ще бъдат използвани за банки, които нямат достатъчно капитал и облигации, за да бъдат ликвидирани. Тези загуби трябва да достигнат 8% от задълженията на заемодателя, преди финансираният от индустрията Единен фонд за преструктуриране да може да бъде използван. И все пак много по-малки заемодатели се борят да се справят с разликата по отношение на изисквания, като се има предвид колко е трудно да попълват собствените си буфери, които да бъдат използвани. Дискусиите все още продължават, като окончателното предложение може да бъде коригирано преди датата на публикуване - 18 април.

Като реверанс към ястребови държави като Германия, използването на схемите за гарантиране на депозитите ще бъде предмет на строги условия. Според източниците тези схеми ще имат за цел само да запазят стойността на активите на фалиралата банка, преди да бъдат прехвърлени на ново дружество.

ЕК отказа коментар по темата.

Миналия юни финансовите министри от еврозоната се споразумяха да хармонизират използването на националните фондове за гарантиране на депозити, така че да обхване по-широк набор от вложители, „осигурявайки подходяща гъвкавост за улесняване на излизането от пазара на фалиращите банки по начин, който запазва стойността на активите на банката”.

Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) предложи улесняване на използването на схеми за гарантиране на депозити, така че малките и средни банки да имат достъп до средства при преструктуриране, докато стане възможно използването на Единния фонд за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още