IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки във Франция са изправени пред глоби за над 1 млрд. евро

Прокуратурата разследва кредиторите за данъчни измами и пране на пари, свързани с плащания на дивиденти

16:17 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френските Societe Generale и BNP Paribas са сред банките, изправени пред общи глоби в размер на над 1 млрд. евро след обиски като част от разследване в данъчни измами и пране на пари, свързани с плащания на дивиденти, съобщава Bloomberg.

HSBC Holdings, Natixis и подразделението Exane на BNP също са част от разследването, посочва прокуратурата в Париж, която заяви, че глобите включват неустойки и лихви. Предварителните разследвания, свързани с извършените обиски, са били започнати през декември 2021 г., заяви прокуратурата.

Обиските са свързани със стратегия за арбитраж на дивиденти, известна като Cum-Cum, при която акционерите прехвърлят акции за кратък период от време на инвеститори, базирани извън страната, за да избегнат данък върху дивидента. Инвеститорите държат акции за периода, когато се изплащат дивидентите и те или не се облагат, или данъците се връщат. Тогава те продават ценните книжа обратно на оригиналния собственик и спестената сума се разделя между страните.

Представители на BNP, HSBC и Natixis не са отговори веднага на исканията за коментар. Говорител на SocGen е потвърдил, че банката е част от разследването.

Обиските засилват вече негативните настроения по отношение на банковата индустрия както в САЩ, така и в Европа, където инвеститорите са ударени от спешното спасяване на Credit Suisse и фалита на Silicon Valley Bank.

Акциите на SocGen поевтиняха с 2,4%, преди да ограничи загубите до 1%. Цената на книжата на BNP спадна с 0,5%, а на HSBC – с около 0,2% в Лондон.

Френското разследване, което прокуратурата заяви, че готви от месеци, включва 16 местни магистрати, над 150 разследващи и 6 прокурори от Кьолн. Избягването на данъчните плащания върху дивиденти в Германия представлява скандал, който продължава през по-голямата част от десетилетие. Подобна схема, известна като Cum-Ex, позволява на продавачите на къси позиции и действителния притежател на акции да претендират за данъчни кредити върху дивидент, изплатен само веднъж.

Търговец в дело Cum-Ex в Германия през 2019 г. каза пред съда, че Cum-Ex е пет до шест пъти по-печеливш от Cum-Cum. Въпреки това Cum-Cum беше много по-разпространен, особено в междубанковата търговия, тъй като правните рискове се считаха за много по-ниски.

Cum-Cum схемата се практикува широко, тъй като се смяташе, че не повдига правни проблеми по същия начин, както Cum-Ex. Това продължително разследване помете хиляди потенциални заподозрени във финансовия сектор и почти всяка голяма международна банка беше атакувана в Германия. Тя породи граждански и наказателни дела в Германия, Обединеното кралство и Дания.

Френската прокуратура покани всеки, който желае да предостави допълнителна информация, свързана с френското разследване, да се яви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още